Anti-windmolenactivisten sturen nieuwe dreigbrieven naar ondernemers

Anti-windmolenactivisten protesteren tegen de komst van de windturbines. Foto: Archief DvhN

Uitgerekend op de dag dat de politie een nieuwe inval doet in verband met de bedreiging van ondernemers die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken, wordt duidelijk dat windmolenactivisten nieuwe dreigbrieven hebben verstuurd.

De politie bevestigt dat. Over aantallen en betrokkenen wil de woordvoerder niets zeggen.

De redactie van deze krant heeft een kopie ontvangen per post dinsdagmorgen. In een begeleidende verklaring staat dat de brief is verstuurd aan 14 bedrijven en overheden. Ook de ministers van Waterstaat (Cora van Nieuwenhuizen) en Economische Zaken (Eric Wiebes) worden genoemd.

De provincies Groningen en Drenthe ontkennen dat zij een dreigbrief hebben ontvangen, net als een aantal van de genoemde bedrijven. Een paar ondernemingen hebben nog niet gereageerd op vragen van deze krant. De woordvoerders van de ministers konden nog niet zeggen of Wiebes en Van Nieuwenhuizen de dreigbrief hebben ontvangen.

Net als eerdere dreigbrieven

Het nieuwe epistel ziet er net zo uit als eerder verstuurde dreigbrieven, waarvan deze krant ook afschriften kreeg. Zelfde lettertype, overeenkomstige dreigementen en dezelfde ondertekening: Gronings en Drents verzet. De brief aan het Dagblad is maandag in Zwolle afgestempeld en dinsdag bezorgd.

Eerder zwichtten een Groningse en een Drentse onderneming voor schriftelijke dreigementen. Zij stopten met hun werk bij de bouw van de windparken in Groningen en Drenthe uit angst voor terreuracties.

Die boodschap klinkt nu ook: ,,Wellicht verkeren u en uw onderneming (cq ambtenaren), na een paar arrestaties van kritische burgers, in een overwinningsroes. Dat dit onterecht is zult u gaan ondervinden tot in de lengte van jaren'', luidt de eerste zin.

Usb-stick

Drie weken geleden ontving de redactie ook al een usb-stick met daarop een pdf-bestand met een dreigbrief. Deze was gericht aan 'alle partijen die de windparken in Groningen en Drenthe willen verwezenlijken'. Eventuele herleidbare informatie was gewist, wat duidt op grote ict-kennis bij de maker(s). De politie kreeg toen geen meldingen.

Voor de eerder dit jaar verstuurde dreigbrieven werden de anti-windmolenactivisten Jan Nieboer uit 2e Exloërmond (Platform Storm) en Jan H. uit Meeden (ex-woordvoerder actiegroep Storm Meeden) op 19 juni opgepakt. Zij zitten nog vast. Advocaat Sierd Roosjen van Jan H.: ,,Het lijkt met heel moeilijk dat deze twee mannen deze laatste brief hebben verstuurd. De post in de gevangenis wordt gemonitord.''

Nieuws

Meest gelezen

menu