Pas toen in de tenten onder de brandende zon in Ter Apel te weinig water en eten was voor asielzoekers, zag Den Haag wat dit was. Een nationale crisis | reconstructie

Het tentenkamp van het Rode Kruis in Ter Apel werd vorige week het toneel van de trieste climax van een al maanden smeulende asielopvangcrisis. In aanmeldcentrum Ter Apel komt alles samen: de grote wereldcrises, woningnood, personeelstekort. Pas toen er in de tenten onder de brandende zon te weinig water en eten was, zag Den Haag wat dit was: een nationale crisis. Een reconstructie.

Fatih (rechts) met naast zich zijn vrouw Husniwi en dochter Ahsen. Met een bevriend geraakt gezin wachten ze in het gras van Ter Apel op een slaapplek.

Fatih (rechts) met naast zich zijn vrouw Husniwi en dochter Ahsen. Met een bevriend geraakt gezin wachten ze in het gras van Ter Apel op een slaapplek. Foto: Corné Sparidaens

Ze kan niet slapen. Een klein meisje met vlechtjes in het haar zit op een matrasje met een telefoon in haar hand. Het is maandagavond 13 juni, bijna middernacht. Haar matrasje ligt in de sporthal van het COA in Ter Apel.

Nieuws

menu