App en filmpje in strijd tegen houtrook

Niet iedereen houdt van hout stoken. Foto archief DvhN

Een app, een filmpje en betere metingen. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigt een aantal maatregelen aan tegen de overlast van houtkachels.

Een app, een filmpje en betere metingen. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigt een aantal maatregelen aan tegen de overlast van houtkachels.

Ze reageert op een onderzoek van GGD Drenthe, Fryslân en Groningen. Dat rapporteerde eind vorig jaar over de schadelijke gevolgen van houtrook voor de gezondheid. De GGD's riepen op tot actie.

Schoorsteen van de buurman
De instanties deden samen met de universiteit van Utrecht onderzoek in woningen van tien gezinnen die ernstige klachten hadden over de rook uit buurmans schoorsteen. Bij acht van hen zat inderdaad te veel fijnstof in de lucht.

Dijksma heeft de gegevens laten nakijken door het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat instituut wil nog niet te hard oordelen en vindt dat er betere meetmethoden voor de houtrookoverlast moeten komen.

Het RIVM coördineert nu een nieuw Platform Houtrook. Dat buigt zich over de overlast, de gezondheidsschade en mogelijke oplossingen.

App
Het ministerie van Milieu heeft een stappenplan gemaakt voor stokers, gemeenten en boze burgers waarin staat wat ze tegen het probleem kunnen doen. De gemeente Nijmegen ontwikkelde al een appje dat stokers informeert over het beste buitenweer.

Verder komt er een digitaal filmpje met tips om overlast door hout stoken te beperken, zoals het gebruik van droog hout en een langere schoorsteen.

Uiteindelijk, in 2022, worden ook in Nederland de strenge Duitse producteisen voor houtkachels van kracht, die moeten leiden tot een schonere lucht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu