Appingedam kijkt naar beschermde panden

Foto: Google Maps

Appingedam gaat nog eens goed kijken of tweehonderd panden van voor 1950 eigenlijk wel moeten worden aangemerkt als ‘karakteristiek’.

Dat kondigde verantwoordelijk wethouder Martien van Bostelen donderdag aan in de gemeenteraad. Aanleiding is de recenter ophef over zestig Delftse School-huizen waarvan de schoorstenen versterkt moeten worden tegen aardbevingsschade.

Appingedam verleende daarvoor aanvankelijk geen vergunning. De versterkingsmaatregelen vormen volgens gemeentelijk monumentenzorgadviseur Libau een te grote inbreuk op de typerende hoge schoorstenen die kenmerkend zijn voor de Delftse School-bouwstijl.

Het Damster college komt daar nu op terug, tot opluchting van bewoners en raad. De zestig huizen worden alsnog van de lijst geschrapt zodat de versterking alsnog door kan gaan. De communicatie met de bewoners had beter gekund, erkent Van Bostelen. Zij moesten van het Centrum Veilig Wonen horen dat hun huizen een beschermde status hebben.

De wethouder beroept zich op tijdsdruk. ,,In 2016 werden wij geconfronteerd met een algeheel sloopverbod voor ‘karakteristieke’ gebouwen in aardbevingsgebied. ‘‘ Snelheidshalve heeft de gemeente alle gebouwen van voor 1950 die status gegeven. De hele lijst wordt daarom nog eens tegen het licht gehouden om te kijken welke panden het beschermen waard zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu