Appingedam zet 100.000 euro opzij voor een afscheidsfeest, Loppersum en Delfzijl niets

Foto: Pixabay

Appingedam fuseert in 2021 met Delfzijl en Loppersum. Het verdwijnen van de zelfstandige status wil het Damster college niet stilletjes voorbij laten gaan. Om de inwoners een waardig afscheid te geven heeft de gemeente een ton opzij gezet.

,,We hebben een comité opgericht en maken nu een programma waarmee Appingedam waardig afscheid neemt van haar gemeente’’, zei wethouder Annalies Usmany donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering.

De gemeente hoeft dit jaar geen bezuinigingen door te voeren en heeft een sluitende begroting. Maar, net als fusiegemeente Loppersum heeft Appingedam niet veel vet op de botten.

Feestelijke start nieuwe gemeente

Loppersum en Delfzijl hebben geen geld opzij gezet voor een afscheidsfeest. ,,Wij hebben zeventien kleine dorpen en het grote dorp Delfzijl. Dat zouden wel heel veel feestjes worden’’, zegt wethouder Jan Menninga van Delfzijl. Hij staat liever stil bij de start van de nieuwe gemeente.

Wethouder Rudi Slager van Loppersum deelt die mening. Hij zei tijdens de begrotingsvergadering al dat er geen geld voor een feestje in de begroting zit, maar dat betekent niet dat de gemeente niets aan het afscheid van Loppersum doet. ,,We kunnen natuurlijk ook een feestje vieren voor de start van de nieuwe gemeente. We hebben wel iets in gedachten, daar komen we nog op terug. Maar we gaan niet uitgebreid uit ons dak.’’

Herindelingsfeestjes

Gemeenten zijn over het algemeen niet vies van een herindelingsfeestje. De herindeling van het Hogeland werd uitgebreid gevierd door de vier betrokken gemeenten. Zij trokken samen ongeveer 370.000 euro uit voor het afscheid van hun oude gemeente en het verwelkomen van de nieuwe.

In het Westerkwartier gaven de vier gemeenten zo’n 180.000 euro uit. De herindelingsfeestjes van Groningen, Haren en Ten Boer kostten samen zo’n 120.000 euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu