Appingedam ziet run op Wmo-taxi naar Ommelander Ziekenhuis in Scheemda

Koning Willem-Alexander opende deze week het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen, maar al sinds het hospitaal in juli de deuren opende ziet Appingedam het gebruik van de Wmo-taxi naar Scheemda fors stijgen. Foto ANP

Bij gebrek aan een directe buslijn met Scheemda doen veel meer inwoners van Appingedam een beroep op het Wmo-vervoer sinds de opening van het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Dat constateert wethouder Lea van der Tuin. Sinds het nieuwe OZG in juli de deuren opende, ziet Appingedam ‘behoorlijke’ overschrijdingen van het maandbudget dat de gemeente beschikbaar heeft voor het Wmo-vervoer.

Wethouder wil opheldering

Van der Tuin heeft daarover opheldering gevraagd aan Publiek Vervoer Groningen Drenthe, de organisatie die namens de overheden in beide provincies het vervoer regelt voor mensen die door ziekte of een handicap geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

De stijging kan eigenlijk alleen komen door de sluiting van het Delfzicht-ziekenhuis in Delfzijl, stelt de wethouder. ,,Appingedam is de enige gemeente die nu een groei ziet van het gebruik van de Wmo-taxi. Dat is ook logisch want anders dan Delfzijl hebben wij geen rechtstreekse busverbinding met Scheemda.’’

‘Stijging heeft ons verrast’

Inwoners van Appingedam die naar het nieuwe OZG-hospitaal reizen, moeten eerst met bus of trein naar Delfzijl en daar overstappen op de lijndienst naar Scheemda. ,,Wij hadden verwacht dat meer mensen een beroep zouden doen op het Wmo-vervoer, maar deze stijging heeft ons wel verrast.’’

Van der Tuin wil inzicht in het hoe en waarom. ,,Niet om het aantal ritten terug te dringen’’, benadrukt zij. ,,Damsters die Wmo-vervoer nodig hebben, moeten daarop kunnen blijven rekenen. Maar juist daarom willen we graag weten wat er, ook financieel, nog op ons af kan komen.’’

Sneller bij UMCG dan in regioziekenhuis

Voorheen konden inwoners van Appingedam 3 kilometer over de gemeentegrens terecht in het Delfzicht. Nu zijn ze per openbaar vervoer bijna een uur onderweg naar ‘hun’ nieuwe regioziekenhuis in Scheemda. Ter vergelijking: in een halfuur staan ze per bus bij het UMCG in Groningen.

Appingedam heeft vergeefs gestreden voor een rechtstreekse buslijn. De gemeente zag haar bezwaar tegen dit hiaat in de dienstregeling voor dit jaar echter afgewezen door het OV-bureau Groningen Drenthe.

Overstap in Delfzijl is grote horde

Voor Damsters die minder mobiel zijn, is de huidige verbinding met overstap een grote horde, denkt Van der Tuin. Zij verwacht snel duidelijkheid van Publiek Vervoer. Als meer mensen dan nodig een beroep doen op relatief duur Wmo-vervoer, hoopt de wethouder een directe lijn met Scheemda alsnog op de agenda te krijgen bij het OV-bureau. Zo mogelijk al bij de eerstkomende bestuursvergadering in het voorjaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu