Appingedam zint op maatregelen tegen motorclubs

Foto ANP

Burgemeester Rika Pot van Appingedam spreekt dinsdag met de politie en de horeca over mogelijke extra maatregelen rond motorclubs.

Vechtpartij

Aanleiding is een vechtpartij in café De Doofpot afgelopen zaterdag. De politie rukte massaal uit na de mishandeling van twee broers (18 en 21 jaar) door een lid van Satudarah (24).

Later in de nacht is de auto van de moeder van de twee slachtoffers zwaar beschadigd. ,,De motorclub is boos omdat de jongens aangifte hebben gedaan’’, verklaart de bekende Molukse activist Leo Reawaruw, oom van de twee slachtoffers.

De politie houdt inderdaad rekening met het scenario van een wraakactie. ,,Er lijkt een verband te bestaan tussen de vernieling van de auto en de aanhoudingen’’, aldus een woordvoerder. ,,We hebben de zaak in onderzoek.’’

De 24-jarige biker, net als de slachtoffers van Molukse komaf, werd door getuigen aangewezen als dader van de mishandeling. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en kreeg hulp van twee kameraden. Die werden daarom ook opgepakt. In de zaak waren die avond meerdere leden van Sutudarah, van oorsprong een Molukse club.

Onder druk gezet

Ex-militair Reawaruw is woest over de mishandeling van zijn neven. Ze zijn volgens hem door clubleden van Satudarah en mensen uit de Molukse gemeenschap in Appingedam onder druk gezet hun aangifte in te trekken. ,,Maar dat gaat niet gebeuren’’, aldus Reawaruw. ,,We laten ons niet onder druk zetten door welke groep dan ook.’’

De politie wil niet ingaan op de spanningen tussen de Molukkers. ,,We zitten er bovenop en zijn met allerlei mensen in gesprek’’, aldus de woordvoerder.

‘Speelt op meerdere plekken’

,,Er is iets gebeurd wat niet door de beugel kan’’, reageert burgemeester Pot, verantwoordelijk voor de orde en openbare veiligheid. Zij wil met de politie en vertegenwoordigers van de horeca overleggen of er aanvullende maatregelen nodig zijn naar aanleiding van het incident. Inhoudelijk wil ze daar niet op vooruit lopen.

De gemeente en horeca in Appingedam worstelen al langer met de aanwezigheid van leden van zogenaamde outlaw motorclubs, die zich niet conformeren aan wetgeving. ,,Het speelt op meerdere plekken in Appingedam’’, aldus de burgemeester. De eigenaar van De Doofpot houdt zich op de vlakte: ,,Er zijn problemen. En ik ga ervan uit dat we die met elkaar kunnen oplossen. We willen graag een veilig uitgaansleven in deze mooie stad.’’

Uit vrees voor onrust tussen rivaliserende motorbendes tijdens de jaarlijkse Custom Chopperday kondigde burgemeester Pot vorig jaar een colourverbod af: Geen herkenbare motorclubkleding. De organisatie blies het evenement af omdat een dergelijk verbod niet uitvoerbaar is en ook niet strookt met haar visie en het gedachtengoed.

Nieuws

menu