Arbeidsconflict bij RUG na kritiek op beleid

Een RUG-medewerker claimt dat haar contract niet is verlengd omdat ze vriendjespolitiek in het personeelsbeleid aan de kaak stelde.

In een hoorzitting van de geschillencommissie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakte Sujatha de Poel gisteren bezwaar tegen een slechte beoordeling en het niet verlengen van haar contract. De Poel stelt dat de beoordeling een directe reactie is op kritiek die ze heeft geuit op het personeelsbeleid. Ze spreekt van ‘intimidatie, pesten en vriendjespolitiek’.

Brief

De Poel werkt als coach voor de afdeling career services van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Begin vorig jaar besloot ze met een collega een vertrouwelijke brief te sturen naar het faculteitsbestuur, omdat er in hun ogen onrust was over het personeelsbeleid binnen de afdeling en ze daar vragen over hadden. Haar leidinggevende is geïnformeerd over de brief en was daar ‘diep teleurgesteld en onaangenaam getroffen’ door, zoals hij in de zitting verklaarde.

De leidinggevende en de faculteitsbestuurders stellen dat de slechte beoordeling die De Poel een maand later kreeg niets met die brief te maken heeft. De Poel kreeg een onvoldoende op het gebied van communicatie en samenwerking. Daar is volgens haar geen bewijs voor. Het jaar daarvoor was haar beoordeling zeer goed (inhoudelijk) en goed (competenties). Toen is alleen gesteld dat ze soms ‘somewhat bold’ was – de Indiase De Poel is Engelstalig – maar daar was geen verbetertraject voor nodig.

Verstoorde verhoudingen

Dat is niet zo vreemd, verweert faculteitsbestuurder John de Groot, in het eerste jaar krijgt iemand vaak nog het voordeel van de twijfel. De Poel is volgens hem een prima coach, maar communicatie en samenwerking wegen zwaar binnen de faculteit.

Het contract van De Poel wordt niet verlengd vanwege ‘verstoorde verhoudingen’. Het loopt af op 15 april. De externe geschillencommissie geeft over een paar weken advies over de zaak aan het bestuur van de RUG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu