Archeologen enthousiast over middeleeuwse stadsmuur die nóg ouder is dan gedacht

De opgegraven middeleeuwse stadsmuur wordt nauwkeurig onderzocht en opgemeten. Beeld: Duncan Wijting

Bij graafwerkzaamheden bij de Boteringebrug in Groningen is een stadsmuur blootgelegd uit de dertiende of veertiende eeuw. Dat is ruim honderd jaar ouder dan archeologen hadden verwacht.

Op grond van oude stadsplattegronden veronderstelden de archeologen bij de voorbereiding van de graafwerkzaamheden een vijftiende-eeuwse ontdekking te zullen doen. De vondst deze week bleek ruim honderd jaar ouder. Archeoloog Erik Akkerman, van Antea Group en verbonden aan dit project, is enthousiast: „Als archeoloog word ik hier heel blij van.”

Bakstenen constructie

Door de oude kaarten is volgens Akkerman vaak niet altijd te voorspellen wat onder de grond verstopt ligt. „Hoe recenter de plattegronden, hoe nauwkeuriger ze vaak zijn. Die plattegronden waar wij ons op deze plek op baseerden, dateren van de zestiende eeuw. Exemplaren uit eerdere periodes zijn er niet”, legt Akkerman uit. De constructie, die bestaat uit grote rode bakstenen, hier en daar schots en scheef, kwam tevoorschijn tijdens het vervangen van de gasleidingen door netbeheerder Enexis.

Grote vondst

De vondst bestaat niet alleen uit een stadsmuur. Ook een tweede bouwwerk kwam tevoorschijn, die waarschijnlijk deel uitmaakte van een brug die over de toenmalige stadsgracht liep, en met het oog op stabiliteit werden ondersteund door grote keien.

De ontdekking was ook nog eens qua omvang groter dan gebruikelijk. „Normaal gesproken halen we geen grote stukken straat open, maar voor het vervangen van de leidingen was het noodzakelijk”, zegt Akkerman. „We hebben wel vaker een stadsmuur of -poort gevonden, maar dat is vaak op een klein oppervlak en vinden we dus maar een klein stukje. Nu hebben we een aanzienlijk stuk muur gevonden, dat gebeurt niet vaak.”

Vijfhonderd jaar niet gezien

De nieuw ontdekte stadsmuur lag ooit direct tegen de stadspoort aan de Boteringestraat aan. Dat maakt de vondst nog unieker, zegt Akkerman: „Dat is dan al de vijfde stadspoort die we in Groningen hebben gevonden”, zegt Akkerman. Maar wat achter de vondsten schuilgaat, vindt de archeoloog misschien nog wel het interessantst: „Wat we nu hebben gevonden, heeft meer dan vijfhonderd jaar onder de grond gelegen. Dit is gemaakt door mensen die op deze plek hebben gewoond, die dit zelf hebben gebouwd. Dat is toch wel heel bijzonder.”

Deel wordt afgebroken

De vindplaats sluit naar verwachting aanstaande maandag, zodat de werkzaamheden van Enexis Netbeheer verder kunnen gaan en de leidingen kunnen worden aangelegd. Hiervoor wordt een deel van de blootgelegde stadsmuur afgebroken en nader onderzocht, waarbij alle elementen, van steen tot zand, nauwkeurig worden geanalyseerd en vastgelegd voor de volgende generaties.

Hoewel hij blij is met de vondst, is het deels weghalen van de muur een pijnlijk moment voor Akkerman: „Het is natuurlijk weer een puzzelstukje waardoor we weer meer te weten komen over de stad. Maar het is eigenlijk beter om zo’n bouwwerk onder de grond te laten en het niet te verstoren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu