Architecten zijn geen luxeproduct: 'Zij liet ons de mogelijkheden zien. Dingen waar we zelf niet aan hadden gedacht'

Er prijkt een piepklein project op de pagina’s van het nieuwste jaarboek Architectuur in Nederland: een versterkte woning in Leermens. Het historische huis is met hulp van een architect in drie jaar tijd omgetoverd van een zwaar beschadigde woning, tot het droomhuis van de bewoners.

Op de vide in de verbouwde en compleet versterkte woning van Gerard Gerrits en Leen Kaldenberg is een atelier gerealiseerd. Hier kan Kaldenberg naar hartenlust kunst maken en van het uitzicht genieten. De houten balken zijn expres in het zicht gelaten.

Op de vide in de verbouwde en compleet versterkte woning van Gerard Gerrits en Leen Kaldenberg is een atelier gerealiseerd. Hier kan Kaldenberg naar hartenlust kunst maken en van het uitzicht genieten. De houten balken zijn expres in het zicht gelaten. Foto: Jan Willem van Vliet

Een markante woning aan de rand van Leermens heeft een bijzondere dakkapel. Het oogt op het eerste gezicht normaal, maar wie beter door het raam kijkt ziet dat dwars door het midden aan de binnenkant een enorme houten balk loopt. ,,Het is heerlijk om zomers in de tuin te zitten en flarden van gesprekken op te vangen over ons huis”, zegt kunstschilder Leen Kaldenberg lachend. ,,Sommige voorbijgangers vinden het prachtig. Anderen vinden het vreselijk. ‘Hebben ze z’n mooie dakkapel, laten ze die lelijke balk in het midden zitten’.”

Jaarboek Architectuur in Nederland 2019-2020

Nieuws

menu