Architectenweb Award voor Forum Groningen. 'Mindblowing' cultuurhuis uitgeroepen tot publiek gebouw van het jaar

Forum Groningen. Foto: Forum, Deon Prins

Forum Groningen is bij de (online) uitreiking van de Architectenweb Awards bekroond als publiek gebouw van het jaar 2020. De jury van de Architectenweb Awards noemt het door NL Architects ontworpen cultuurhuis in Groningen ‘mindblowing’.

‘Het is een werkelijk publiek gebouw; het weet alle groepen uit de samenleving aan te trekken en via zijn spectaculaire atrium het gebouw in te trekken’, schrijft de jury in haar rapport.

‘De binnenstad van Groningen in de hoogte voortgezet’

‘De keuze van de architect om de verschillende functies in het gebouw – zoals bibliotheek, filmtheater, museum, winkel en café-restaurant – door elkaar heen te plaatsen en via ‘pleinen’ te ontsluiten werkt. Het werkt echt. Met Forum Groningen heeft NL Architects de binnenstad van Groningen in de hoogte voortgezet.’

De jury vindt de vorm van het gebouw ‘verrassend’ en de manier waarop het in de stad staat ‘vreemd’. ‘Vanuit de binnenstad bezien is Forum Groningen geen nadrukkelijke verschijning en valt het eigenlijk niet eens op. Wie dan via smalle straten en steegjes het gebouw nadert, krijgt dichterbij gekomen wel een indruk van de hoogte van het gebouw. Echter, door slimme afschuiningen lijkt deze ‘berg’ kleiner dan hij werkelijk is.’

Vijf genomineerden

Behalve Forum Groningen waren DomusDela in Eindhoven, Hotel nhow Amsterdam RAI, Post Utrecht en Restobar Mama in Maastricht genomineerd voor de titel Publiek gebouw van het jaar 2020 . De jury beoordeelde de gebouwen op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing.

De jury bestond uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists) en voorzitter Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

Forum Groningen werd vorige week ook al uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw 2020.

Nieuws

Meest gelezen

menu