Kunnen vrouwen veilig naar de abortuskliniek in Groningen? Collegepartijen sturen aan op maatregelen tegen demonstraties

Is het recht op demonstreren belangrijker dan de veiligheid van vrouwen die de abortuskliniek in Groningen bezoeken? Die vraag moet burgemeester Koen Schuiling van Groningen vandaag beantwoorden.

Foto:

Foto: ANP

Schuiling kreeg vragen van de collegepartijen GroenLinks, D66 en PvdA over de confrontaties van tegenstanders van abortus en cliënten (en medewerkers) van de abortuskliniek. Vandaag beantwoordt hij die.

In Arnhem heeft de burgemeester vorig jaar besloten dat anti-abortusdemonstranten minimaal 500 meter afstand van de kliniek moeten houden. Bezoekers en medewerkers van de kliniek voelden zich geïntimideerd door de betogers.

'Laat de vrouwen met rust'

,,Met grote voeten treden demonstranten het recht en de individuele vrijheid van deze vrouwen’’, zei burgemeester Ahmed Marcouch. ,,Vrouwen zijn prima denkers, voelers en doeners. Laat de vrouwen met rust. Zij komen zelf wel naar u toe als ze adviezen aangaande abortus nodig hebben’’, stelde hij.

Marcouch wist zich gesteund door een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland over het op hinderlijke wijze aanspreken van individuele bezoekers van de abortuskliniek in Heemstede. De rechter zei dat betogers de bezoekers van de kliniek onevenwichtig hinderden in hun vrijheid om gebruik te maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap.

Ook toen al kwamen er in Groningen raadsvragen over de betogers voor de abortuskliniek aan de Radesingel. Burgemeester Schuiling die veiligheid in portefeuille heeft, legde geen verbod op demonstreren voor de deur van de kliniek op.

Veiligheid is niet in het geding

Woordvoerder Hans Coenraads van Schuiling laat weten dat de veiligheid van vrouwen niet in het geding is. ,,Die signalen hebben wij niet gekregen. Wanordelijkheid houdt méér in dan vrouwen die zich belaagd voelen.’’

Dat boerenprotesten met tractoren en (anti-) Zwarte Piet-demonstraties níet zijn toegestaan op bepaalde locaties, komt volgens Coenraads omdat er bij die betogingen sprake is van kans op verkeersonveiligheid of wanordelijkheden.

Het Groningse Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) noemt de situatie voor de abortuskliniek in Groningen onveilig. ,,Ik ga dat landelijk aankaarten. Het is wonderlijk dat je in de ene stad ongehinderd naar een abortuskliniek kunt gaan en dat je in een andere stad wordt belaagd door anti-abortusdemonstranten.’’

Steeds vaker betogers

De laatste tijd staan er steeds vaker betogers voor de kliniek in Groningen. Tot zo’n anderhalf jaar geleden stonden ze twee uur per maand voor de deur van de abortuskliniek; inmiddels staan ze er twee vrijdagochtenden per maand van 8.30 tot 13 uur. Medewerkers van de kliniek parkeren hun fietsen voor de deur om de betogers in elk geval op enige afstand te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu