Arrestatieteam houdt complotdenker aan in Siddeburen. De man beschuldigt RIVM-directeur Jaap van Dissel van 'duivelse kindermoorden'

RIVM-directeur Jaap van Dissel en het appartementencomplex in Siddeburen, waar de complotverspreider werd aangehouden. Foto: Martin Nuver en ANP Beeldbewerking: DVHN

In Siddeburen is woensdagavond een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van opruiingen en bedreigingen. Hij zou RIVM-directeur Jaap van Dissel hebben beticht van 'duivelse kindermoorden'.

Hij is tevens één van de drie makers van het online Red Pill Journal, twittert het Openbaar Ministerie Den Haag. Een van de medemakers twittert donderdagmiddag dat het om Wouter R. gaat.

Een OM-woordvoerder bevestigde eerder op donderdag al dat de 53-jarige één van de complotdenkers is die de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zoekt in verband met beschuldigingen over het bestaan van een pedo-satanisch netwerk in die gemeente.

Wouter R. lijkt in een uitzending van het 'Journal' van 31 mei de enige te zijn die zich op dat moment in Nederland bevindt. Medemaker Micha Kat twittert donderdagmiddag dat tegen Wouter een arrestatieteam is ingezet.

Kat zegt in het buitenland te zitten. In de uitzending van 31 mei spreekt hij de hoop uit daar te kunnen blijven en dat er geen uitleveringsbevel tegen hem komt. Vanuit zijn tweets is op te maken dat hij in Belfast in Noord-Ierland zit. De derde complotdenker waar de gemeente Bodegraven-Reeuwijk naar op zoek is, oud-Bodegraver Joost Knevel, zegt in Spanje te zitten.

'Tegen de lamp gelopen'

Voor de aangehouden verdachte stond een opsporingsverzoek uit en de man is in Groningen ”tegen de lamp gelopen”, aldus het OM. De verdachte zit in volledige beperking, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een kort geding aangespannen tegen de drie complotdenkers. ,,De drie personen acht de gemeente verantwoordelijk voor de verstoring van de openbare orde middels het doen van onrechtmatige uitlatingen op het internet.”

Het kort geding dient maandag bij de rechtbank in Den Haag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu