Arriva introduceert bodycam voor alle controleurs. In Groningen nam het geweld in de trein de laatste jaren toe

Medewerkers van Arriva met een bodycam. Foto: Roel van der Aa

Alle handhavers en controleurs van Arriva dragen vanaf vandaag een bodycam. De organisatie is daarmee naar eigen zeggen de eerste streekvervoerder waar dat geldt.

Zo’n tweehonderd medewerkers zijn uitgerust met de kleine draagbare camera. Het beschikbaar stellen van de apparaten is stapsgewijs gedaan. Begin 2020 is Arriva begonnen in de regio Zuid (Brabant), na de zomer volgden de overige gebieden met als laatste de regio Zuid-Holland Noord.

Veiligheid

Volgens Arriva wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat een bodycam bijdraagt aan de veiligheid voor medewerkers en reizigers. Bij incidenten kunnen ze mogelijk een rol spelen in de waarheidsvinding en bewijslast, aldus het vervoersbedrijf.
Ze zijn aanvullend op regulier cameratoezicht en kunnen dienst doen op ‘blinde plekken’ op stations, bijvoorbeeld bushaltes zonder camera. De medewerker bepaalt zelf of de bodycam aanstaat.

Uit een onlangs gehouden onderzoek door vakbond CNV bleek dat veel medewerkers in de publieke sector, waaronder OV-personeel, sinds de coronacrisis vaker te maken krijgen met agressief gedrag.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu