Arriva rijdt voor één keer weer naar verdwenen bestemming Noorderstation in Groningen

De werkgroep Noorderstation in Groningen zet de kruistocht voort om die stationsnaam in ere te herstellen. Ter ondersteuning reed zaterdag een Arriva-bus door de stad.

Het rijdend busmuseum bewees: het stond er echt, bestemming Noorderstation. Van de gelijknamige werkgroep mag de naam snel terugkeren.

Het rijdend busmuseum bewees: het stond er echt, bestemming Noorderstation. Van de gelijknamige werkgroep mag de naam snel terugkeren. Foto: Peter Wassing

De Mercedes Citaro in Arriva-kleuren ziet er niet heel oud uit. Dat is ‘ie ook niet. Hij verdween uit Groningen toen Qbuzz in 2010 Arriva opvolgde en de bestemming Noorderstation boven de voorruit verving door Station Noord.

Met dank aan de Stichting Standaard Streekbus reed de oude bus met bestemming Noorderstation weer even door de stad. De stichting nam de voormalige stadsbus onlangs op in haar OV Collectie Nederland ( OVCN ).

Steun van buurtvereniging Noorderplantsoen en Vrienden van de Stad Groningen

Henk Welp van de werkgroep Noorderstation startte de actie en hoopt dat de naam Noorderstation definitief terugkeert. Bij zijn pogingen krijgt hij steun van onder meer de buurtvereniging Noorderplantsoen en de Vrienden van de Stad Groningen. Samen willen ze op een informatiezuil of in een binnenruimte foto’s en films over het in 1972 afgebroken station (met markante voetbrug naar de Studentenbuurt) laten zien.

Welp vond in juni ook gehoor bij de gemeenteraad. Raadsleden namen geen genoegen met de uitleg van wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) dat een naamsverandering 200.000 euro moet kosten en daarom niet zo simpel is.

,,Waar komt bedrag dat vandaan?’’, vroeg zijn partijgenoot Benni Leemhuis zich af. Hij hoopt dat de provincie en Arriva, die verantwoordelijk zijn voor het regionale spoor, ook meedoen. ,,Laten we gewoon afspraken om het eindelijk een keer te regelen en in te voeren bij een volgende systeemupdate, een concessie of op het moment dat we het station weer renoveren.’’

Straks ook treinen uit Duitsland naar Noorderstation

Dat moment is in aantocht. B en W hebben plannen om het autoverkeer onder het station weg te halen. De regionale betekenis van het station wordt sterker omdat er straks ook treinen uit Duitsland en Veendam naartoe rijden. Het binnenstedelijke OV wordt naar verwachting zo druk dat er straks een vrije busbaan naartoe gaat vanaf de Zernike Campus.

Welp: ,,Net als in de tijd dat de Noorderstationsstraat een doodlopende weg was en de Kastanjelaan nog niet bestond, schijnt er weer een plein te komen. Mooi, want het station stond vroeger aan het Noorderstationsplein, waar ook de bus- en tramremise was (dat is nu de Akkerstraat). We hopen dat die straatnaam in elk geval terugkeert! Maar het mag eerder op de bussen, zeker nu het café Noorderstation en kunstproject Noorderstation zijn verdwenen.’’

De werkgroep droeg inmiddels bij aan het herstel van het lichtkunstwerk van tl-buizen dat Krijn Christiaansen en Jeroen Bruls in 2006 voor het Noorderstation maakten.

Oorspronkelijke Noorderstation is afgebroken

Dat het hudige station officieel nooit de naam Noorderstation heeft gedragen en het oorspronkelijke gebouw is afgebroken (het station heette aanvankelijk Halte SS, van Staatsspoor -daarna jaren Groningen Noord), vindt Welp geen bezwaar. ,,Sinds de doodlopende Verlengde Nieuwe Ebbingestraat werd omgedoopt tot Noorderstationsstraat, sprak heel Groningen van Noorderstation. In de volksmond is dat nog steeds zo.’’

Volgens de SP moet de gemeente de naamgeving op de bussen vlot en voor veel minder geld kunnen regelen. Het zou volgens de werkgroep een mooi begin zijn, in de wetenschap dat de stationseigenaren NS (gebouwen) en Prorail (spoor) niet staan te springen om een naamsverandering.

Zij doen ook nog steeds moeilijk over de naam Hoofdstation. Op aandringen van het gemeentebestuur gooide het OV-bureau in 2009 al fotoshoppend een balletje op, maar de spoorbobo’s bleken niet te vermurwen. Eind 2013 kwam de naam Hoofdstation (en als afkorting HS) wel officieel terug op de bussen en in andere regionale OV-uitingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu