Artsen UMCG: ‘Verplicht helm op snorfiets’ (+poll)

Berijders van een snorfiets moeten verplicht een valhelm dragen. Dat bepleiten 130 artsen uit Nederlandse ziekenhuizen op initiatief van neuroloog Joukje van de Naalt, spoedarts Bas Bens en internist Wouter Bierman van het UMCG.

De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.

Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm sinds 1975 verplicht. Een brommer mag sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien werd de snorfiets steeds populairder.

Tientallen doden per jaar

Artsen in heel Nederland zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt in Nederland voor tientallen doden per jaar en veel letsel. Overal in het land botsen snorfietsers tegen objecten en anderen of verliezen de controle over het stuur.

Het leidt vaak tot traumatisch hersenletsel. "Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties", geeft Joukje van de Naalt aan.

Fatale klap

Een snorfiets is minder onschuldig en onveiliger dan een gewone fiets. Bierman: "De wetgever suggereert dat de snorfiets veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken."

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht voor snorfietsen in te voeren. Nederland is het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor deze soort bromfietsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu