Asfalt in Blauwestad en Groninger Stadspark heeft wc-papier als speciaal ingrediënt

In Blauwestad en in het Stadspark in Groningen wordt geëxperimiteerd met een nieuw asfalt, met als bestanddeel toiletpapier. Het camperterrein aan de Elfenbank in Blauwestad is als proefvak gekozen.

,,Blauwestad wil graag in één adem worden genoemd met innovatie. We krijgen nog een 3D-brug en hebben al een fietspad met zonnecellen, waar je e-bikes kan opladen”, zegt René Perton van Blauwestad. ,,Met deze asfaltproef lopen we weer voorop in Nederland.”

Het asfalt is door aannemerscombinatie Roelofs BV/Jansma aangelegd. Er is nog een aantal partijen dat aan de proef deelneemt.

Proefvakken houden zich prima

In Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 180.000 ton toiletpapier in het riool. Dat afvalwater wordt door waterschappen gezuiverd en afgevoerd. Volgens Arjan Mulder van Roelofs BV kan toiletpapier gebruikt worden om asfalt van te maken.

,,De eerste resultaten zijn positief. We hebben natuurlijk eerst proefjes genomen en via de computer tests gedaan. Nu hebben we in Blauwestad en het Stadspark in Groningen twee proefvakken aangelegd. Het asfalt houdt zich tot dusver prima. We zijn er ook van overtuigd dat het langer mee kan dan het nu gebruikte asfalt.”

Vezels wc-papier verhogen kwaliteit asfalt

Normaal moet een wegdek na ongeveer vijftien jaar van nieuw asfalt worden voorzien. Als blijkt dat het wc-papierasfalt daadwerkelijk duurzamer is, verwacht Mulder dat het veel breder kan worden ingezet. ,,Gemeenten zijn al geïnteresseerd, maar kijken nog even de kat uit de boom. Wij nemen zelf ook de tijd om te kijken hoe het asfalt zich door de jaren heen houdt.”

Vanuit milieuoogpunt vindt Mulder het mooi dat het toiletpapier een ‘tweede leven’ krijgt. De winning van grondstoffen uit rioolwater wordt gestimuleerd vanuit de waterschappen.

Het procedé is simpel. Van de papiervezels wordt cellulose gemaakt. Het toevoegen van cellulosevezels bij de productie van asfalt zorgt voor een gelijke verdeling van bitumen (teer) in het asfaltmengsel. Tijdens opslag en transport van asfalt, wordt bitumen normaal gesproken 'ontmengd', dus komt weer los van de andere bestanddelen. De cellulosevezels voorkomen dat. Hierdoor wordt de kwaliteit van het asfalt verhoogd en gaat het langer mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu