Asielbus blijft in 2020 rijden tussen Ter Apel en Emmen

De pendelbus voor asielzoekers blijft sowieso dit hele jaar nog rijden Foto: Harry Tielman

De pendelbus voor asielzoekers blijft dit hele jaar rijden tussen Ter Apel en Emmen. De rijksoverheid legt daar geld voor op tafel.

Het gaat om een bedrag dat ‘Den Haag’ aan de gemeente Westerwolde geeft voor de veiligheid in Ter Apel. ,,En de gemeente gaat dat gebruiken voor de pendelbus, die kan daardoor sowieso dit hele jaar nog blijven rijden’’, zegt Henk Wolthof.

Hij is een van de zogenoemde ketenmariniers die door het rijk is aangesteld om de overlast in Ter Apel terug te dringen. Die overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het asielcentrum, Veiligelanders, en doet zich onder meer voor in de vorm van winkeldiefstallen.

Op de buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen veroorzaakten Veiligelanders ook overlast. Chauffeurs van vervoerder Qbuzz trokken daar over aan de bel. Het rijk legde daarop geld op tafel voor een proef met de pendelbus. Die begon in mei vorig jaar te rijden, bestuurd door andere chauffeurs dan die van Qbuzz, en meteen verdween de overlast op de reguliere buslijn 73.

De proef zou vorig jaar stoppen, zeer tegen de zin van onder meer de gemeenteraad van Westerwolde. Die nam een motie aan waarin staat dat de pendelbus moet blijven. Mede daarom pleegden het rijk, gemeente, COA en de ketenmariniers in de afgelopen weken overleg.

Extra geld voor Westerwolde

,,En de uitkomst is dus dat er extra geld naar Westerwolde komt en dat de pendelbus blijft rijden’’, aldus Wolthof. ,,Gezien de motie van de gemeenteraad is het ook logisch dat het geld aan de busvoorziening wordt besteed. De halte is bij de ingang van het asielcentrum in Ter Apel. De bewoners van het asielcentrum stappen daar in, onder het toeziend oog van mensen van de beveiligingsdienst. Dan gaat het naar Emmen en dan weer terug.’’

Volgens Wolthof zal de dienstregeling van de bus wel enigszins worden ingekrompen. ,,De ervaring van de afgelopen maanden leert dat op sommige tijden er nauwelijks passagiers zijn. De bus zal dus minder vaak rijden dan in de afgelopen periode.’’

Wolthof is blij dat de voorziening blijft. ,,Het geeft rust en zekerheid. Wij blijven intussen op allerlei manieren proberen ook andere vormen van overlast aan te pakken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu