Asielbus tussen Ter Apel en Emmen rijdt ook in 2021 dankzij geld rijksoverheid

De pendelbus voor asielzoekers rijdt ook in 2021 Foto: Harry Tielman

De pendelbus voor asielzoekers tussen Ter Apel en Emmen blijft ook in 2021 rijden. De rijksoverheid legt daar geld voor op tafel.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van asielzaken heeft dat dinsdag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De pendelbus begon in 2019 bij wijze van proef te rijden. Hij werd ingezet omdat bewoners van het asielcentrum in Ter Apel, veiligelanders met name, op de reguliere buslijn 73 regelmatig overlast veroorzaakten. Chauffeurs van Qbuzz trokken daarover aan de bel.

Positieve ervaringen

Toen de pendelbus begon te rijden, nam de overlast op lijn 73 af. Mede daarom drongen onder anderen de leden van de gemeenteraad van Westerwolde er op aan de pendelbus langer in de benen te houden. Hun wens wordt verhoord: Broekers-Knol stelt in de brief dat ‘vanwege de positieve ervaringen in het afgelopen anderhalf jaar’ de bus in 2021 blijft.

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is daar blij mee. ,,Onze grote wens is dat de pendelbus structureel, dus ook op de langere termijn, blijft. Maar op dit moment zijn we blij met de verlenging voor een jaar.’’

Het inzetten van de asielbus is een van de maatregelen waarmee het rijk en door hem aangestelde ketenmariniers overlast door veiligelanders proberen te verminderen.

Nieuws

menu