Asielgemeenten in spagaat: overlast door azc, maar opvang biedt ook profijt

Terwijl kabinet en COA nerveus op zoek zijn naar nieuwe locaties voor asielopvang, overwegen uitgerekend de gemeenten met de grootste asielzoekerscentra hun contracten eerder te beëindigen. Want zoals het nu gaat kan het namelijk niet langer, vinden ze in Ter Apel en Budel. De aanhoudende overlast kunnen ze missen, de economische impuls minder.

Medewerker Marwan van Omar Market poseert, want de baas is ziek. De zaken gaan goed naar eigen zeggen. De klandizie van Omar Market komt bijna volledig van het azc.

Medewerker Marwan van Omar Market poseert, want de baas is ziek. De zaken gaan goed naar eigen zeggen. De klandizie van Omar Market komt bijna volledig van het azc. Foto: Wilbert Bijzitter

Op de weg van het asielzoekerscentrum (azc) naar het dorp Ter Apel is een nieuwe winkel geopend. Omar Market is gespecialiseerd in Arabische producten. De zaak van Omar Ghaffar draait goed. Het ondernemende heeft hij van zijn vader, die al 25 jaar een Egyptisch eethuis heeft in het dorp. De klandizie van Omar Market komt bijna volledig van het azc. Eerder liep Omar stage bij de gevangenis op het asielterrein en werkte hij bij de Lidl in het dorp.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's