Asielschool wil meer leerlingen

Kinderen op het schoolplein van asielschool Ter Apel. FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente Vlagtwedde wil dat snel ook weer uitgeprocedeerde gezinnen in het asielcentrum van Ter Apel worden opgevangen. Het aantal leerlingen op de asielschool moet daardoor stijgen.

De gemeente Vlagtwedde wil dat snel ook weer uitgeprocedeerde gezinnen in het asielcentrum van Ter Apel worden opgevangen. Het aantal leerlingen op de asielschool moet daardoor stijgen.

Vrijheidsbeperkende locatie

Het onderdeel van het asielcentrum waar uitgeprocedeerde vluchtelingen verblijven, heet de vrijheidsbeperkende locatie (vbl). Tot enkele jaren geleden verbleven daar ook gezinnen met minderjarige kinderen.

De rijksoverheid besloot toen speciale locaties voor zulke gezinnen op te zetten, elders in het land. ,,Sindsdien zitten in de vbl in Ter Apel vooral alleenstaande mannen'', zegt wethouder Wietze Potze (PvdA) van Vlagtwedde.

Minder leerlingen

Sindsdien ook heeft de Interschool, de basisschool in het asielcentrum, veel minder leerlingen. Er zitten wel kinderen van pas gearriveerde vluchtelingen op, maar zij verhuizen vaak snel naar noodopvangplekken elders. Ook zijn ze vaak niet op school, omdat ze met hun ouders procedures moeten doorlopen. Daardoor zitten nu maar zo'n dertig kinderen dagelijks op de Interschool en hebben onderwijzers soms geen enkel kind in hun klas.

,,Terwijl er een nieuwe school staat voor 150 leerlingen'', zegt Potze. ,,We hebben indertijd met het COA afgesproken dat wij als gemeente het basisonderwijs zouden regelen in het asielcentrum. We hebben onderwijzers aangenomen en in hen geïnvesteerd. Ze doen het goed en geven zelfs voorlichting op andere scholen. Daar ben ik trots op, maar ze moeten natuurlijk vooral op de Interschool lesgeven. Maar dan moeten er wel voldoende kinderen zijn.''

Terugkeer

Daarom wil Potze dat de vbl weer deels een locatie wordt waar uitgeprocedeerde gezinnen verblijven en worden voorbereid op de terugkeer naar het land van herkomst. De gemeente dringt daar al lang op aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Dienst Terugkeer & Vertrek.

,,Dat overleg heeft vertraging opgelopen door de hoge instroom van vluchtelingen in Ter Apel'', zegt Potze. ,,Dat was logisch, maar we hebben nu lang genoeg gewacht. De vbl moet nu weer gezinnen gaan herbergen. Ik wil zien dat de Interschool wekelijks meer leerlingen krijgt.''

Streven

COA-woordvoerster Jacqueline Engbers zegt dat haar organisatie hetzelfde streven heeft als de gemeente. ,,We zijn er druk mee bezig, maar het ministerie en de Dienst Terugkeer & Vertrek moeten het definitieve besluit nemen.''

Directeur Anita Klompsma van de Interschool hoopt dat de pogingen van de gemeente en het COA snel succes hebben. ,,We hebben vijftien docenten die graag dagelijks lesgeven aan een volle klas.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu