Asielzoekers die geen bed kunnen krijgen in Ter Apel slapen vannacht in de tent voor Oekraïners in Stadskanaal

Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal. Foto: Harry Tielman

Als er bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel weer mensen buiten of op stoelen moeten slapen mag het COA gebruik maken van de doorstroomlocatie voor Oekraïners in Stadskanaal. Vannacht gebeurt dat voor het eerst.

De gemeente Stadskanaal ziet met lede ogen aan dat er op korte afstand van haar gemeente met enige regelmaat mensen buiten of op stoelen slapen, zo schrijft de gemeente.

Burgemeester Klaas Sloots: ,,Dit vinden wij mensonterend. En ondertussen hebben wij hier een grote tent met honderd bedden leeg staan”.

Vannacht al

Vannacht slapen de eerste vluchtelingen uit Ter Apel voor één nacht in de tent aan de Manegelaan. Sloots: ,,Gezien de situatie was het noodzakelijk dat we direct schakelden. De omwonenden worden morgen geïnformeerd”. Voor mogelijke inzet in de komende periode maakt Stadskanaal nadere afspraken met het COA.

Niet voor langere tijd

De locatie aan de Manegelaan zal niet worden ingezet voor vluchtelingenopvang voor langere tijd, schrijft de gemeente. ‘De Manegelaan wordt uitsluitend aangeboden als overloop voor mensen die net aankomen in Ter Apel en daar geen bed voor de eerste nacht kunnen vinden. In de tent aan de Manegelaan verblijven mensen dus slechts één nacht. De volgende ochtend worden ze door het COA weer opgehaald.’

Voor Oekraïners

De locatie aan de Manegelaan is ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne, benadrukt Sloots. ,,Wanneer de veiligheidsregio een beroep doet op de doorstroomlocatie voor Oekraïners zal de tent weer in gebruik worden genomen waarvoor die ook is neergezet. Dan stopt de tijdelijke afspraak met het COA.”

Ook Oekraïense vluchtelingen verblijven maximaal een of twee nachten in de tent.

Nieuws

Meest gelezen

menu