Asielzoekers Ter Apel slapen voor vierde nacht op rij op veldbedden: 'We zitten vol, vol, vol en er komen nog steeds nieuwe vluchtelingen bij'

De gemeente Westerwolde wacht nog altijd op gemeenten die een deel van de versoberde opvang op zich willen nemen Foto: Huisman Media

Bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel hebben mensen voor de vierde nacht op rij op veldbedden en stoelen moeten slapen, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden. Hoe lang mensen hier nog op veldbedden en stoelen moeten slapen, kan de woordvoerster niet zeggen. ,,We zitten vol, vol, vol en er komen nog steeds nieuwe vluchtelingen bij. Het is steeds spannend of we ze wel onderdak kunnen geven. Dit is niet wat we willen, dat ze op veldbedjes moeten slapen”, aldus de woordvoerster.

Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden en die zijn allemaal bezet. De organisatie is volgens haar druk bezig om nieuwe locaties te vinden. ,,We spreken met gemeenten, maar het aanbod is niet toereikend”, aldus de woordvoerster.

'We zitten heel erg krap'

Ze verwacht niet dat daar op korte termijn veel verandering in komt en dat de opvangcrisis nog wel een paar weken zal duren. ,,We zitten heel erg krap.” Daarnaast kunnen veel asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben niet doorstromen naar een woning buiten het azc. ,,De uitstroom gaat niet zo snel als de instroom.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu