Asielzoekers ook voorgelicht over zwemmen

Bewoners van het asielcentrum in Ter Apel (op de foto tijdens een Open Dag) worden grondig voorgelicht over het zwemmen Foto: Foto Boudewijn Benting

Pas aangekomen asielzoekers in Ter Apel worden momenteel niet alleen voorgelicht over hun asielprocedure en de corona-regels maar ook over de risico’s van het zwemmen.

Dit omdat de temperatuur weer uitnodigt om weer buiten te zwemmen.

,,We hebben ook nabij het asielcentrum in Ter Apel veel water waarin dat mogelijk is’’, zegt COA-woordvoerster Jacqueline Engbers. ,,Maar vaak zijn de asielzoekers het zwemmen onvoldoende machtig. Daarom geven we voorlichting, aan volwassenen en kinderen, over de gevaren van het zwemmen in buitenwater en over het belang om les te gaan nemen. Dat les geven gebeurt in de praktijk meestal niet in Ter Apel. De meeste asielzoekers verblijven er daarvoor te kort, ze stromen meestal door naar een azc elders in het land.’’

Nationaal Actieplan

Voorlichting en het wijzen op het belang van zwemlessen zijn onderdelen van het Nationaal Actieplan Zwemveiligheid Asielzoekers 2020-2021 dat deze week is vastgesteld en dat als doel heeft het verdrinkingsrisico van asielzoekers te verkleinen. Jaarlijks wordt zo’n plan vastgesteld. Andere onderdelen van ‘2020-2021’ zijn het blijven zoeken van samenwerking met zwembaden in plaatsen waar azc’s staan en met basisscholen. Dat laatste kan ertoe leiden dat asielkinderen mee kunnen doen aan schoolzwemmen.

In Ter Apel verdronk, voorzover Engbers weet, nog nooit een bewoner van het asielcentrum. Elders in het land is dat wel voorgekomen. ,,Maar het gaat om incidenten, het gebeurt gelukkig niet heel vaak’’, zegt landelijk COA-woordvoerder Werner van Bastelaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu