'Asielzoekerscentrum Musselkanaal alleen open voor asielvragers uit onveilige landen'

Het asielzoekerscentrum aan De Brink in Musselkanaal. Foto: DVHN

„Géén veiligelanders, doel bereikt!’” Het is de reactie van de woordvoerder van de petitie tegen de heropening van het asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal, Maria Potze, op de brief die in de nacht van dinsdag op woensdag zou circuleren over het besluit tot heropenen van het azc.

Officieel neemt het college van burgemeester en wethouders woensdagochtend een standpunt in. In een gelekte brief van het college zou echter staan dat in het te heropenen azc alleen asielzoekers uit onveilige landen worden gehuisvest. Alleen asielzoekers uit veiligelanden met een ‘persoonlijke vluchtreden’ zouden een plekje kunnen krijgen in Musselkanaal.

Petitie

Daarmee wordt gehoor gegeven aan de door Potze geïnitieerde petitie die door honderden inwoners uit het dorp werd ondertekend. Veel inwoners vonden het schijnbijeenkomsten: achter de schermen zou alles al geregeld zijn.

Zowel de gemeenteraad als inwoners van Musselkanaal vonden het bijzonder jammer dat het azc op 1 oktober 2018 na 25 jaar de deur op slot draaide. Het azc functioneerde lange tijd zonder problemen. Waarnemend burgemeester Froukje de Jonge kreeg van de gemeenteraad de taak de lijntjes warm te houden en om aan te sturen op een eventuele heropening.

Het voorstel

Omdat de instroom van asielzoekers dit jaar opliep, diende Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het najaar een officieel verzoek in voor de heropening van het azc in Musselkanaal. Het plan was om daar 428 asielzoekers in te huisvesten, voor een periode van minimaal drie jaar. Ook zou het oude gebouw een flinke opknapper krijgen. Het COA wil daarvoor de portemonnee trekken en voor drie miljoen vertimmeren.

De eisen

Het college wilde wel meedenken, maar op een gunstige voorwaarden voor de gemeenten. Bewoners moeten naar school, aan het werk of in de zorg, bedachten de bestuurders. „Je gaat hier niet niets doen”, stelde De Jonge.

Bewoners die na hun betrekking van het azc een verblijfsvergunning krijgen, moeten bovendien in de streek gehuisvest worden. Hier hebben ze dan een netwerk, school of werk en ze kennen de streek. Zo voldoet de Stadskanaal aan de opgave voor het huisvesten van asielzoekers en zijn die al ingeburgerd in de gemeente, redeneerde De Jonge.

De uiteindelijke plannen worden nogmaals besproken in een bewonersbijeenkomst in het azc, die wordt gehouden op 26 februari. Daarna zal de gemeenteraad naar verwachting akkoord gaan met de heropening.

Nieuws

Meest gelezen

menu