Aspirant-cannabistelers zien brood in wietfabriek in provincie Groningen

In de toekomst moet een deel van de pretsigaretten gedraaid worden van legaal geteelde wiet. Foto: Jilmer Postma/archief

Een cannabisfabriek in de provincie Groningen, waarom niet? Nathalie Rodgers van Tych BV kreeg bijna overal in Nederland nul op rekest met haar voorstel een wietfabriek te beginnen. Behalve in Groningen.

Het gaat allemaal om de ‘Wet experiment gesloten coffeeshopketen’. Voor deze wietproef wijst de overheid tien telers aan die tenminste 6.500 kilo wiet per jaar mogen produceren. Deze maand mogen zij zich opgeven.

Coffeeshops in een aantal steden, waaronder mogelijk Groningen, zijn verplicht om bij deze telers te kopen. Op deze manier moet de gedoogconstructie, waarbij coffeeshops van illegale teelt inkopen, doorbroken worden, alsmede de invloed van criminelen op het proces.

Honderd fulltime banen

Apsirant-telers hoeven nog geen grond te hebben, maar wel een gemeente die zich in eerste instantie positief uitlaat over de plannen.

De geboren Haagse Rodgers vertelt haar verhaal vanuit Athene, waar ze helpt met het opzetten van een bedrijf voor de kweek van medicinale wiet. Onder haar partners zit Timothy Shaw, succesvol in de wietbranche in ‘heel Amerika’. Zo heeft hij in negen staten een fabriek, vertelt ze. Ze bieden aan om in Nederland een fabriek van zo’n 5000 vierkante meter te bouwen, die honderd fulltime banen biedt, het bedrijf wil ongeveer tien miljoen investeren.

‘Canada neemt de hele wereld over’

Rodgers wil de ervaring die ze in het buitenland opdeed inzetten in Nederland. Hoewel het experiment door het Rijk is goedgekeurd, blijken veel gemeenten negatief. ‘Bizar’, oordeelt ze. Daarmee dreigt Nederland economische kansen en de status van hét wietland van de wereld te verliezen, denkt ze. „Canada neemt de hele wereld over.”

In Oldambt wordt dat echter anders ervaren. „Wij hebben goed contact met de gemeente Oldambt”, zegt John Meijers van JoinUs , een stichting die zich inzet voor het legaal produceren van cannabis. Dat de gemeente een positief advies gaat geven, staat voor hem vast. „Wij zijn heel blij met de gesprekken die zijn gevoerd.”

Hij pleit al jaren voor legalisering van de wietteelt. In Bierum zette hij al eens een eigen wietplantage op, waarbij de boekhouding netjes werd bijgehouden en belastingen werden afgedragen.

Buitenlandse bedrijven? ‘Een nachtmerrie’

Hij is blij dat de gemeente naar lokale gezichten kijkt. „Het zou toch van de gekke zijn als die buitenlandse bedrijven toegelaten werden. Het zou een nachtmerrie zijn, wij hebben zoveel kennis in huis. Het zou triest zijn als een aantal grote ondernemingen de markt gaat beheersen.”

Ook woordvoerders van Qati zeggen positieve gesprekken te hebben met vooral Groningen. De groep ondernemers wil een legale cannabiskwekerij in Pekela beginnen. Ze willen niet teveel loslaten over de plannen. Via de telefoon is merkbaar dat de ondernemers het spannend vinden. „Wij zijn hier al drie jaar mee bezig.”

De papieren, de contacten, de financiën: alles is aan hun kant in orde zeggen ze. Deze week gaat de aanvraag waarschijnlijk officieel de deur uit. Ondanks de inspanningen kan het initiatief nog in rook opgaan, er worden immers maar tien telers gekozen in Nederland: „Het is geen gelopen race.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu