Auto’s in Groningen moeten wijken voor fietsen

Twee bijzonder vormgegeven fietsenrekken nemen de ruimte in van twee parkeervakken voor personenauto’s.

Stallingen
De twee stallingen voor twintig rijwielen zijn te vinden voor de deur van het kantoor van de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken aan het Gedempte Zuiderdiep. Met bouten stevig verankerd in het plaveisel.

Aan de straatkant is het fleurige silhouet van een personenauto te zien. Het moet aangeven dat tien geparkeerde fietsen evenveel ruimte nodig heeft als een personenauto. Het bijzondere straatmeubilair is overgewaaid uit Engeland waar het in het kader van The London Festival of Architecture is ontworpen en gepresenteerd.

Boodschap
De boodschap van de ontwerpers is duidelijk. ,,Met dit fantastisch ontworpen fietsenrek van Cyclehoop kun je het de burger met de heilige koe niet duidelijker maken. Je laat in één oogopslag zien dat elke auto de plaats inneemt van tien fietsen’’, staat op de website van het Britse bedrijf.

Het concept is enerzijds mobiel en gemakkelijk vervoerbaar ten behoeve van evenementen en aan de andere kant, door de mogelijkheid om stevig te verankeren, robuust genoeg om de gemiddelde aanval van voetbalsupporters en straatvandalen te weerstaan.

Discussie
Gemeentewoordvoerder Hans Coenraads bevestigt de gedachte dat de moderne fietsenrekken zijn bedoeld om de discussie over het ruimtebeslag in de openbare ruimte op gang te brengen. ,,Op de plaats van een auto kunnen tien fietsen staan. In de Scandinavische landen en Engeland staan dergelijke stallingen en wordt de discussie gevoerd.’’

Coenraads kon woensdag niet achterhalen of de twee bijzondere rekken nog een rondreis door de gemente gaan maken. ,,De projectleider zit samen met wethouder Paul de Rook bij een internationaal fietscongres in Taiwan.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu