Het beeld van Groningen: Auto-rodeo

De stuntpartijen van de Maatz Brothers trekken in 1974 veel publiek. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: autocircus.

Wat zal dat een kabaal hebben gemaakt, de American Auto Rodeo-show die in juni 1974 aan de Sontweg in Groningen werd gehouden. Een van de medewerkers van het autocircus Maatz Brothers houdt de schans vast terwijl er net een auto overheen is gestunt. Op twee wielen rijdt de auto door. Het publiek houdt de adem in. Dit is niet de enige stunt die het circus uitvoert: zo worden er auto’s ‘opgestapeld’ en springen motorrijders over rijen liggende mensen.

De auto-acrobaten komen uit verschillende landen, wereldwijd. De nieuwe act reist in 1974 voor het eerst door Nederland en blijkt niet zonder gevaar. Het stunten had al een leven gekost en een van de Maatz Brothers raakt gewond. Desondanks trekken de stuntpartijen veel publiek.

‘Beroeps-brokkenmakers in actie’ kopt het Nieuwsblad van het Noorden bij het artikel over dit bijzondere circus. In totaal zouden zo’n twintig Opels kapot worden gereden. Opmerkelijk genoeg wordt de show gesponsord door het bedrijf Ennam Opel, dat van de gelegenheid gebruikmaakt om hun Opel-assortiment tentoon te stellen.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu