ANWB adviseert: maak elke week een autoritje van 20 minuten om de accu te sparen

Accu's kunnen niet goed tegen lang stilstaan. ANP

Autobezitters die hun wagen vanwege de coronacrisis niet of nauwelijks gebruiken wordt aangeraden wekelijks toch minimaal een ritje van twintig minuten te maken.

Dat voorkomt dat de accu leegraakt en er allerlei storingsmeldingen opdoemen. Het advies komt van de ANWB.

,,Problemen met accu’s staat voor ons altijd al op plek een. In deze coronatijd blijft het aantal pechgevallen of storingen vanwege accuproblemen op peil, terwijl er dagelijks veel minder verkeer op de weg zit. We houden niet bij om hoeveel pechgevallen het gaat waarbij de accu betrokken is, maar ga er maar van uit dat het aantal stijgt”, zegt Jos van der Drift van de ANWB.

Niet alleen oudere auto’s hebben er last van

De problemen doen zich niet alleen bij oudere auto’s voor, maar ook bij nieuwe voertuigen. Er is een categorie auto’s waar de accu al op zijn laatste benen liep. Die merken het als eerste dat de wagen te lang stilstaat. ,,Maar in nieuwe auto’s zitten onnoemelijk veel accessoires, voorzien van tientallen computers. Vroeger had je een radio met geheugenzenders en een klokje. Alarmsystemen vragen bijvoorbeeld ook veel stroom”, weet Van der Drift.

,,Het is een optelsom van meerdere factoren, waarvan stilstand een belangrijk aspect is. Een ritje met de auto maken naar de supermarkt helpt niet. De dynamo krijgt dan onvoldoende tijd om bij te laden.”

Het is niet voor niets dat de ANWB structureel medewerkers heeft gestationeerd bij Schiphol, waar vakantiegangers hun auto soms twee of drie weken parkeren. Bij terugkomst komt het vaak voor dat de auto weigert, omdat de accu leeg is.

‘Maak af en toe een ritje’

Garagehouder Peter Oosterhuis, van het gelijknamige autobedrijf in Heiligerlee, signaleert net als de ANWB meer accuproblemen. ,,De auto’s blijven niet langs de weg staan, maar geven wel storingsmeldingen. Wekelijks een ritje met de auto maken, ongeveer twintig minuten, helpt problemen te voorkomen. Het gaat er om dat de dynamo stroom aan de accu kan leveren. Een blokje om helpt al, maar dan het liefst de radio, aanjager, achterruitverwarming en lichten uit.”

Bij autobedrijven Mikser in Emmen en Van Veen in Assen zien ze vooralsnog geen toename van problemen veroorzaakt door de accu. ,,Maar het is nooit slecht om een extra ritje met de auto te maken als deze te lang heeft stilgestaan. De accu laadt dan sneller weer op”, laat een medewerker van Van Veen weten.

,,Al met al zie je nu wel de zwakke accu’s door de mand vallen”, weet Van der Drift. ,,Maar nogmaals een ritje maken, in ieder geval iets langer dan naar de dichts bijzijnde supermarkt, is goed voor de accu.”

Nieuws

Meest gelezen

menu