Azc-paviljoens voldoende groot

In de paviljoens hebben tot nu toe gemiddeld zo'n 60 asielzoekers per nacht geslapen Foto: Huisman Media

De paviljoens bij het asielcentrum in Ter Apel bieden tot nu toe voldoende ruimte voor asielzoekers die wachten op hun registratie.

In de zes paviljoens zijn in totaal 125 slaapplaatsen. ,,En de afgelopen weken sliepen er gemiddeld ruim 60 mensen per nacht’’, zegt COA-woordvoerster Jacqueline Engbers.

De paviljoens staan aan de rand van het asielcentrum en werden een maand geleden in gebruik genomen. De reden: de coronacrisis. Door die crisis zijn er minder medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst en AVIM (de vreemdelingenpolitie) om elke pas gearriveerde vluchteling meteen te identificeren en registreren.

Medische check

Vluchtelingen die daarop moeten wachten, overnachten in de paviljoens. ,,Ze kunnen pas in het eigenlijke asielcentrum na die registratie en een medische check’’, zegt Engbers. ,,Ook asielzoekers die na vijf uur ‘s middags arriveren, overnachten in de paviljoens. Elke ochtend gaat een deel van degenen die er hebben overnacht naar de AVIM-medewerkers voor identificatie en registratie. Een ander deel gaat per bus naar het aanmeldcentrum in Budel om daar diezelfde procedure te ondergaan.’’

Volgens Engbers zijn de paviljoens zo ingericht dat er voldoende ruimte is de coronamaatregelen na te leven. ,,Ook als alle 125 slaapplaatsen bezet zijn.’’ Volgens het COA hebben zich in de paviljoens, die maximaal een jaar mogen blijven, tot nu toe geen incidenten voorgedaan. Het benadrukt ook dat door de extra slaapplaatsen het aantal toegestane asielzoekers van 2000 in Ter Apel niet wordt overschreden.

Nieuws

Meest gelezen

menu