B en W Westerwolde willen de geitenstop

Als het aan burgemeester en wethouders van Westerwolde ligt, wordt in hun gemeente definitief een geitenstop van kracht.

B en W van Westerwolde willen via een bestemmingsplan de vorig jaar al voorlopig ingevoerde geitenstop officieel maken.

B en W van Westerwolde willen via een bestemmingsplan de vorig jaar al voorlopig ingevoerde geitenstop officieel maken. Foto: Archief Huisman Media

Ze stellen de gemeenteraad voor het bestemmingsplan, dat die geitenstop officieel maakt, vast te stellen.

B en W leggen daarmee ook het bezwaar van LTO Noord naast zich neer. Die belangenorganisatie stelt dat Westerwolde zou moeten wachten op meer duidelijkheid over mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenhouderijen en niet, vooruitlopend daarop, al maatregelen moet nemen.

Die mogelijke gezondheidsrisico’s staan in een geruime tijd geleden verschenen onderzoeksrapport. Dat stelt dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen, mogelijk meer kans lopen op een longontsteking. Een vervolgonderzoek, dat in 2021 klaar is, moet meer duidelijkheid geven.

Voorbereidingsbesluit

In afwachting van dat vervolgonderzoek naam Westerwolde vorig jaar al een zogenoemd voorbereidingsbesluit. Dat gaf de gemeente de mogelijkheid tegen aanvragen voor nieuwe geitenbedrijven nee te zeggen en de uitbreiding van bestaande geitenhouderijen tegen te houden.

,,En nu willen we het voorbereidingsbesluit omzetten in een definitief bestemmingsplan’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,De ingediende bezwaren veranderen niets aan ons standpunt. We willen geen risico’s lopen. Als de uitslag van het vervolgonderzoek volgend jaar klaar is, kunnen we opnieuw bepalen hoe verder te gaan. Maar tot dan willen we een geitenstop.’’

De gemeenteraad buigt zich deze week voor het eerst over het voorstel van B en W.

Onlangs besloot de gemeente Het Hogeland ook al een geitenstop in te voeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu