BAT onderzoekt sluiting tabaksfabriek Niemeyer in Groningen. 185 mensen dreigen baan te verliezen. 'Het is een feit dat er steeds minder wordt gerookt'

Koninklijke Theodorus Niemeyer in Groningen. Foto: Ulce Witte

Sigarettenfabrikant BAT Niemeyer overweegt de fabriek in Groningen te sluiten. Daardoor dreigen 185 mensen hun baan kwijt te raken.

Het personeel van Niemeyer is donderdagmiddag op de hoogte gesteld en kreeg daarna de rest van de dag vrij.

De medewerkers druppelen na de bekendmaking langzaam in groepjes naar buiten, de regen in. ,,Kalm aan”, roept een werknemer tegen zijn collega als ze beide een andere kant op lopen.

,,We zijn in groepen op de hoogte gesteld, dus ik weet niet hoe de sfeer bij de anderen was. Bij ons was het vooral stil”, zegt een medewerker.

De overige mensen die naar buiten komen willen niets zeggen. ,,Geen commentaar”, zegt een oudere man die samen met twee collega’s naar de parkeerplaats achter supermarkt de Coop loopt.

Productie naar Hongarije

De productie vanuit Groningen wordt mogelijk verplaatst naar Pécs in Hongarije en het Duitse Bayreuth, zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman zet BAT op dit moment de productiecapaciteit in Europa af tegen de vraag. ,,Het is een feit dat er steeds minder wordt gerookt.’’

BAT produceert onder meer bekende merken als Lucky Strike, Pall Mall, Samson en Javaanse Jongens.

Alternatieven

Gekeken wordt naar alternatieven voor de locatie in Groningen. Daarover kan de woordvoerder op dit moment weinig kwijt.

De vakbonden zijn op de hoogte gebracht. Niemeyer heeft net een reorganisatie achter de rug die ten koste is gegaan van 60 banen.

Sociaal plan met alles erop en eraan

Zowel FNV als CNV zegt blij te zijn dat bij die reorganisatie een sociaal plan is afgesloten ‘met alles erop en eraan’. ,,Die afspraak maakten we met het oog op een mogelijke nieuwe reorganisatie’’, zegt FNV-bestuurder Eric Brouwer. ,,Dat er nu al over een sluiting wordt gesproken, gaat wel heel erg snel.’’

In het sociaal plan is onder meer afgesproken dat werknemers een ontslagvergoeding krijgen die is gebaseerd op de oude kantonrechtersformule. Medewerkers worden begeleid bij het vinden van ander werk en krijgen een scholingsbudget van 2500 euro.

Toch maakt CNV-bestuurder Hank Oomkes zich zorgen over het perspectief van de mensen die nu hun baan kwijt raken. ,,Dit is een klap voor de werkgelegenheid in de regio. Het is maar de vraag of het lukt iedereen van werk naar werk te krijgen. In de regio zijn bedrijven als NAM en NEG ook aan het reorganiseren. Ik maak me er zorgen over.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu