Gouke Moes van BBB Groningen: 'Wij sluiten niemand op voorhand uit, ook FvD of Ja21 niet'

Gouke Moes van BBB (links) ziet de exitpoll van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Naast hem Marquart Scholtz.

Gouke Moes van BBB (links) ziet de exitpoll van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Naast hem Marquart Scholtz. Foto: Corné Sparidaens

De BoerBurgerBeweging (BBB) in Groningen sluit op voorhand geen enkele partij uit, ook niet Forum voor Democratie en JA21 die beiden willen dat de gaskraan wél openblijft. ,,Wij gaan met iedere partij in gesprek”, zegt lijsttrekker Gouke Moes. De partij pakte in Groningen met 23,6 procent de meeste stemmen, blijkt uit de voorlopige uitslag.

Forum verloor woensdag fors: de partij ging van 10,2 procent van de stemmen naar 2,4 procent. JA21 deed voor het eerst mee en komt uit op 1,7 procent van de stemmen. ,,Op dit moment lijkt het erop dat Forum een zetel pakt en JA21 helemaal niet meedoet. Het gaat voorlopig dus maar om één partij die de gaskraan open wil houden. Ik zie het issue niet zo”, reageert Moes. De meeste partijen in de noordelijke provincie, van links tot rechts, zijn tegen gaswinning.

Afschalen

De BBB wil dat de gaswinning in Groningen ‘naar nul’ gaat, maar wel op een veilige en verantwoorde manier. ,,Technisch gezien is het niet veilig om de gaskraan opeens dicht te draaien. Daarom willen wij het afschalen, veiligheid staat voorop.” De partij zegt zich daarbij te willen laten adviseren door het Staatstoezicht op de Mijnen.