BBB trekt alle proteststemmen en eet daarmee zelfs SP en Groninger Belang leeg | analyse

De rode lijn van het grote aantal BBB-stemmen en de rest van de partijen die daarbij in het niet vallen op de uitslagenavond in het Groninger provinciehuis.

De rode lijn van het grote aantal BBB-stemmen en de rest van de partijen die daarbij in het niet vallen op de uitslagenavond in het Groninger provinciehuis. Foto: Corné Sparidaens

De BoerBurgerBeweging is er op ongekende wijze in geslaagd het ongenoegen onder Groningers en Drenten over het kabinet te vertalen naar verkiezingswinst. Zelfs partijen als de SP en Groninger Belang die normaal gesproken hadden kunnen profiteren van de ellende rond de gaswinning, hebben stemmen verloren aan de BBB.

Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP en boegbeeld van de gasprotesten, had met haar partijgenoten een lastige avond in het provinciehuis van Groningen. De SP verliest bijna overal en zit alleen in de stad Groningen een beetje in de plus. ,,Er blijkt een enorm onvrede te heersen over het kabinetsbeleid’’, zegt Beckerman. ,,BBB is er gewoon erg goed in geslaagd die mensen naar de stembus te krijgen’’, erkende ze. ,,Beter dan wij’’, moest ze teleurgesteld toegeven.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's