BMWE-gemeenten door provincie ‘overruled’

WINSUM/LEENS De vier BMWE-gemeenten voelen zich ‘overruled’ door een ingreep van gedeputeerde Patrick Brouns in het herindelingsproces.

Dat bleek dinsdagavond in de gemeenteraden van Winsum en De Marne. De bijna voltallige raad van Winsum wil dat Brouns zijn brief hierover heroverweegt.

,,Dit gaat alleen om macht, niet om de belangen van de inwoners’’, zei fractievoorzitter Gerke Kersaan van de grootste partij GemeenteBelangen. Winsum zag de G7 al nooit zitten.

De brief van Brouns arriveerde een dag nadat de colleges van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond, in een poging uit de impasse in het herindelingsproces te komen, de raden een ‘tweesporenstrategie’ voorstelden.

Die houdt in dat ze voorlopig inzetten op samenvoeging van deze vier gemeenten, maar tegelijk de deur wel openhouden naar de G7-variant met Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

In zijn brief deelt Brouns mee dat hij een ‘open overleg’ wil starten om tot die laatste variant te komen. Dat betekent dat elke andere optie in principe wordt uitgesloten.

Beide raden steunden het voorstel van de evenzeer verraste BMWE-colleges om toch hun eigen koers te blijven volgen.

,,Het gesprek met elkaar kan nooit verboden worden’’, stelde burgemeester Rinus Michels van Winsum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu