BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

In onder meer Haarlem was er dinsdag een protest door de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's). Foto: Michel van Bergen

Onacceptabel. Zo noemt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond het idee van justitieminister Ferd Grapperhaus om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) te beschermen met bodycams en een noodknop. Kuin dreigt de acties op te voeren als ‘het hierbij blijft’.

Na de mishandeling van boa's in IJmuiden op Hemelvaartsdag hebben boa's vandaag in Amsterdam, Den Haag en andere steden actiegevoerd. Die mishandeling in IJmuiden was geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa's hun werk moeten doen, vinden zij. Ze eisen beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray.

Grapperhaus zei gisteravond dat hij daar niets voor voelt. Het geweldsmonopolie ligt volgens hem bij de politie. ,,Alleen zij mogen geweld gebruiken", aldus de minister. De minister wil de handhavers wel beter beschermen.

'Camera's hebben een afschrikwekkend effect'

,,Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera’s hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben.”

Kuin reageerde vandaag op de Dam in Amsterdam. De noodknop en de bodycams waarmee de minister de boa's beter wil beschermen lossen volgens hem niets op. ,,De politie is dan niet na tien minuten bij je maar na vier minuten. Maar geweld blijft. Mensen die nu klappen uitdelen, zullen dat blijven doen.”

Geslagen en bespuugd

Donderdagmiddag werd een boa met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was mishandeld in IJmuiden. Andere boa’s werden geslagen en bespuugd. De politie hield ter plekke twee personen aan.

Gisteren werd de 17-jarige jongen die was aangehouden op verdenking van mishandeling van handhavers, weer vrijgelaten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest onder voorwaarden geschorst. Hij blijft verdachte in deze zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu