Badeend | Het beeld van Groningen

Een eend met luchtwegproblemen in het lavet van mevrouw Harings.

Een eend met luchtwegproblemen in het lavet van mevrouw Harings. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een kort ziekbad.

Dierenvrienden manifesteren zich in allerlei gedaanten. De een onthoudt zich van vlees en laat het daarbij. De ander verwacht meer van zichzelf en poogt zoveel mogelijk leed te voorkomen.

Mevrouw Harings behoort tot die laatste categorie. Vanuit haar woning aan de Hora Siccamasingel 165 in Groningen kijkt ze uit op een vijver. Zij ziet dat het daar aan dierenleed niet ontbreekt, ondanks de relativerende berichten van de gemeente over de gezondheid van eenden in stadsvijvers.

Mevrouw Harings ziet een eend die duidelijk kampt met luchtwegproblemen. Ze spoedt zich naar de waterkant en neemt het dier onder haar arm mee naar huis. Daar laat ze de eend badderen in het lavet, dat naast zitbad nu ook van pas komt als eendencrèche. Na een kort ziekbad komt de eend er weer bovenop.

Mevrouw Harings heeft inmiddels nieuwe slachtoffers ontdekt in de vijver voor haar woning. Misschien is er een oude bekende bij die doet alsof, om even een dag van alles en iedereen in de vijver weg te zijn en hemels te genieten van het lavet van mevrouw Harings.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl