Bajes helpt mee in strijd tegen jeukrups

In de bajes van Ter Apel worden nestkastjes voor Het Groninger Landschap gemaakt. Foto: Boudewijn Benting

In de strijd tegen de oprukkende eikenprocessierups dragen ook de gevangenen van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel hun steentje bij. Ze hebben in de bajes houten nestkastjes gemaakt.

Die kastjes worden gegeven aan de Stichting Het Groninger Landschap die ze op locaties in de provincie ophangt. De hoop is dat bijvoorbeeld mezen zich daarin vestigen. Die vogel is een natuurlijke vijand van het eikenprocessierups en eet hem op. De rups waarvan de brandhaartjes jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken, laat zich op steeds meer plekke in Groningen zien.

Vreemdelingen

In de PI in Ter Apel zitten Vreemdelingen in Strafrecht, VRIS’ ers: illegale vreemdelingen die zich schuldig hebben gemaakt aan een delict en in Ter Apel hun straf uitzitten. Ze verrichten daar verschillende werkzaamheden en houden zich dus ook bezig met het vervaardigen van nestkastjes. De PI is daartoe een samenwerking met Het Groninger Landschap aangegeven. De eerste kastjes worden maandag opgehangen in Nuis.

De gemeente Westerwolde, waarin de PI staat, hoopt ook op de hulp van mezen bij het bestrijden van de rups. Ze geeft gratis mezenkastjes aan inwoners en vraagt hen die op te hangen in hun tuinen of de nabijheid daarvan. ,,In het komend najaar zetten we die actie voort, dan zijn er ook weer mezenkastjes beschikbaar’’, zegt woordvoerster Doris Kerkhoff.

Nieuws

menu