Bakker Bierum: groot geworden met aardappelen, wortels en wind. Dit bedrijf zou goede zaken hebben gedaan bij de verkoop van grond in de Eemshaven voor het Google Datacenter

In het Noord-Groningse dorp Bierum is het agrarische bedrijf Bakker Bierum niet te missen.

Bedrijfscomplex van Bakker Bierum net buiten de dorpskom van Bierum.

Bedrijfscomplex van Bakker Bierum net buiten de dorpskom van Bierum. Foto DVHN

De gigantische herenboerderij met talrijke loodsen bevindt zich net buiten de dorpskom vlakbij de dijk. In de verte ontwaar je de windturbines en rookpluimen van de Eemshaven. Aan de buitenzijde staan legio aardappelkisten hoog opgestapeld. De daken van de schuren zijn bedekt met vele honderden zonnepanelen.

Bakker Bierum zou volgens een uitzending van Nieuwsuur een jaar of tien geleden meer dan goede zaken hebben gedaan met de verkoop van grond aan Groningen Seaports ten behoeve van een datacenter van Google in de Eemshaven. Daarbij zou een collega-landbouwer financieel ernstig zijn benadeeld.

Bij Bakker Bierum wordt geboerd met een hoofdletter

Bij Bakker Bierum is alles kolossaal. Hier wordt geboerd met een hoofdletter. Op de site lezen we dat het bedrijf in 1964 is begonnen met 50 hectare land. In de loop der jaren heeft het flink wat aangekocht. Afgaande op recente onderzoekgegevens van Boerenbusiness.nl dingt Bakker Bierum met een grondbezit van 620 hectare naar een plaatsje in de top 10 van grootste akkerbouwbedrijven van Nederland. Het bedrijf wordt gerund door Jelte Bakker, zijn broer Feitse Jan en zoon Jan Willem.

Boerderij meldt dat Bakker Bierum de landbouwproducten die het verbouwt zoveel mogelijk zelf op de markt brengt. Het blad dicht de familie een ‘sterke handelsgeest’ toe.

De Groninger grootgrondbezitter handelt vooral in ‘aardappelen, wortels en wind’, vertelt een buurtbewoner, die niet met haar naam in de krant wil. In het dorp staat de familie Bakker volgens haar goed aangeschreven. Meer wil ze er niet over kwijt.

23 bedrijven op adres geregistreerd

Volgens haar koopt en verhuurt Bakker Bierum ook onroerend goed. Dat wordt bevestigd door bedrijfsgegevens in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Er staan liefst 23 bedrijven op het adres in Bierum geregistreerd, verder vooral op het gebied van landbouw, energie en financieel beheer.

Een man die in het dorp zijn honden uitlaat typeert de leden van de familie Bakker als ‘gewone mensen’. ,,Ik kan er goed mee overweg.’’ Hij vertelt dat het paard van zijn dochter op een stuk weiland van Bakker staat. ,,Dat mogen we voor niks gebruiken.’’

‘Natuurlijk heeft die grond flink van opgeleverd’

Dat Bakker Bierum een goede deal met de verkoop van land heeft gemaakt, is hem bekend. ,,Dat verhaal deed hier jaren geleden al de ronde. Natuurlijk heeft dat flink wat opgeleverd. Anders verkoop je het niet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Groningen Seaports
menu