Bakker wil verder met de bajes

Als de gevangenis in Ter Apel dichtgaat, is bakker Johan Scholtens een van de gedupeerde middenstanders. Hij zou een heel goede klant verliezen.

Johan Scholtens levert al jaren brood aan de kantine van de gevangenis in Ter Apel. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Johan Scholtens levert al jaren brood aan de kantine van de gevangenis in Ter Apel. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Bakker Johan Scholtens houdt zijn hart vast. Hij levert al jaren het brood aan de kantine van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. Maar die dreigt te worden gesloten.

Maandag werd bekend dat de gevangenis over enkele jaren misschien ophoudt te bestaan. Dat bericht was natuurlijk vooral voor de 274 personeelsleden een mokerslag. Maar ook ondernemers die aan de bajes leveren, schrokken zich een hoedje.

Levende legende

Scholtens is een van hen. Hij runt Bakkerij Bos met zijn vrouw. Zij is een nazaat van Albert Bos die in 1901 het bedrijf oprichtte. Het is dus al 115 jaren oud en daarmee een ‘levende legende’ in het grensdorp.

Scholtens heeft heel veel vaste klanten in het dorp. Maar net buiten de bebouwde kom staat ook een grote klant: de PI. ,,Voordat de gevangenis er stond, stond het Navo-depot op die plek’’, vertelt de bakker. ,,Daar leverden we ook al brood aan. Toen de gevangenis daar kwam, kregen we die ook meteen als klant.’’

En dan met name de personeelskantine van de PI. ,,Daar bak ik dagelijks brood voor. De mensen die in de gevangenis werken, kunnen het daar krijgen. Ik bak geen extreem grote hoeveelheid broden, maar de PI is wel een belangrijke klant.’’

Ook omdat Scholtens bij bijzondere gelegenheden wordt ingeschakeld. ,,Als er in de gevangenis iets te vieren valt, moet ik gebak en ander lekkers maken. En als er speciale lunches zijn, moet ik die ook maken. Het zou dus heel jammer zijn als ik deze klant kwijt raak.’’

'Heel Ter Apel zou een klap krijgen'

Enkele jaren geleden dreigde dat al eens te gebeuren, in het kader van forse bezuinigingen op het gevangeniswezen. Toen besloot ‘Den Haag’ uiteindelijk Ter Apel te sparen. Maar nu is die donkere wolk terug. De overheid denkt dat het aantal leegstaande cellen in de komende jaren toeneemt en wil daarom af van enkele gevangenissen. ‘Ter Apel’ staat ook op het lijstje van te sluiten PI’s.

,,Als dat gebeurt, is dat vreselijk voor het personeel maar worden ook anderen gedupeerd’’, zegt Scholtens. ,,Want er zijn natuurlijk meer ondernemers die leveren aan de gevangenis. Niet alleen ik. Heel Ter Apel zou er een klap van krijgen en daarom moet de PI open blijven. Absoluut.’’

De bakker hoopt van harte dat de inspanningen van plaatselijke politici om de sluiting te voorkomen hun vruchten afwerpen en blijft intussen in alle vroegte zijn brood voor de personeelskantine bakken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu