Banenexplosie in het Noorden, kijk hier hoeveel banen er in jouw gemeente zijn bijgekomen

De werkgelegenheid in het Noorden is met bijna 800.000 banen groter dan ooit te voren. Wil je de groeicijfers van jouw gemeente zien, klik dan hieronder in de interactieve kaart op de gemeente waarin jij woont.

Een plus van 18.400 arbeidsplaatsen

In 2018 kwamen er in het landsdeel ruim 18.400 arbeidsplaatsen bij. Die toename is in jaren niet zo groot geweest. De toename met 2,4 procent is groter dan het landelijke gemiddelde van 2,2 procent. De ontwikkeling van de werkgelegenheid is een belangrijke graadmeter voor de stand van de economie.

In alle sectoren komt er steeds meer werk, met uitzondering van de financiële sector. In absolute aantallen zijn de zorg (+,2,4%) en zakelijke dienstverlening (+3,3%) de toppers. Die leverden elk voor meer dan 3.000 noorderlingen nieuwe werkgelegenheid op.

Procentueel scoorden de bouw (+5,8 procent, +2.500 banen) en de horeca (4,5 procent, +1.670 banen) het best. Alleen de financiële sector (-2,2 procent, 320 banen) werd kleiner. Dat komt mede door de digitalisering.

De groei was in de provincie Groningen het grootst met 3,2 procent, ofwel 8.800 banen. Friesland zag het aantal banen toenemen met meer dan 7.400, 2,6 procent. Ook Drenthe noteerde een toename van de werkgelegenheid, maar die was met 1,0 procent (bijna 2.200 banen) beduidend bescheidener.

Jaarlijkse analyse

De banengroei blijkt uit de jaarlijkse analyse van de werkgelegenheidscijfers in Noord-Nederland door Dagblad van het Noorden , het Groningse bureau E & E advies en het werkgelegenheidsregister Lisa.
,,De economie kwam al wat eerder op stoom”, zegt directeur Bas Doets van E & E. ,,Het heeft even geduurd voordat dit zich ging vertalen in banen. Dat komt onder meer doordat ontstane overcapaciteit weer moet worden benut en het na-ijlen van bezuinigingen.”

In alle drie de provincies daalde de werkloosheid in 2018 met ongeveer een procent. In Groningen (5,1 procent) en Friesland (4,2 procent) zitten nog altijd meer mensen zonder werk dan het landelijke gemiddelde (3,8), terwijl Drenthe daar nauwelijks vanaf wijkt (3,9 procent).

Krapte

De krapte op de arbeidsmarkt is in het Noorden nog niet zo groot als in de rest van het land, maar Doets voorziet dat die ook de economie in de drie noordelijke provincies gaat remmen.

,,Ik hoor van steeds meer ondernemers dat ze geen geschikt personeel kunnen vinden”, zegt hij. ,,Er komen meer banen, maar de beroepsbevolking neemt nauwelijks toe. Daardoor zijn vacatures niet te vervullen. Het kan daarom haast niet dat de enorme groei zich doorzet.”

Het Noorden heeft, meent Doets, qua arbeidsmarkt bovendien een nadeel ten opzicht van dichter bevolkte gebieden in het land. Daar kan iemand die zijn baan verliest gemakkelijk in zijn bestaande vak weer aan de slag.

Omscholen

Doets: ,,Die kans is in het Noorden geringer. Dat betekent dat meer mensen die hun baan kwijt raken, moeten omscholen. Daardoor zijn ze enige tijd niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.”

De gemeente Groningen blijkt onveranderd de banenmotor van het landsdeel. Daar ontstond voor bijna 5.200 mensen nieuwe werkgelegenheid +3,7 procent). Opmerkelijk is dat het Noord-Groningse aardschokgebied na een aantal moeilijke jaren ook aan werkgelegenheid wint.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met de stichting LISA en het Groningse bureau E&E advies. LISA staat voor Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen. Het beheert een databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaald werk wordt verricht en de precieze locatie waar ze zijn gevestigd. Het bestand is van belang voor sociaal-economisch en ruimtelijk onderzoek. Van elk gebied kan de werkgelegenheidsontwikkeling in beeld worden gebracht. Het bureau E&E advies in Groningen houdt zich bezig met de versterking van de economie en versnelling van de energietransitie. Op die terreinen adviseert het bedrijven, overheden en samenwerkingsverbanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu