Banengroei in stad Groningen opvallend groot

De groei is het grootste in de Groningse ICT-sector. Daaronder vallen ook callcenters. FOTO ANP

De werkgelegenheid in de stad Groningen is tussen 1 april 2014 en 1 april 2015 toegenomen met 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Groningen.

In een jaar tijd kwamen er ruim 1700 banen bij. Daarmee scoort Groningen goed. Landelijk lag het cijfer in dezelfde periode op 0,1.

De cijfers zijn vrij oud. De afdeling Onderzoek en Statistiek Groningen bekijkt de werkgelegenheidsontwikkeling elk jaar van april tot april. Recentere gegevens zijn niet beschikbaar. Juist De afgelopen periode vielen een paar grote bedrijven, zoals V&D, om. Dat heeft invloed op het cijfer.

Toch denkt wethouder Joost van Keulen dat de stijgende lijn in Groningen doorzet. ,,Er zijn wat grote faillissementen geweest, maar ook wat grote openingen. Zeker weet ik het niet, maar mijn onderbuik zegt dat we nog steeds de goede kant op gaan.’’

Het aantal bedrijfsvestigingen in de stad nam ook fors toe. Met ruim 16.000 bedrijven in Groningen lag het cijfer op 1 april 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De groei wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer mensen voor zichzelf beginnen met een jong bedrijf of als zzp’er.

De groei is het grootste in de ICT-sector. Daaronder vallen ook callcenters. Groei is er ook in de handel en horeca, zakelijke dienstverlening en het onderwijs. Bij de overheid, de sector vervoer en opslag en in de financiële sector nam de werkgelegenheid juist af. In de gezondheidszorg nam zowel het aantal bedrijven als de werkgelegenheid af. Binnen de ziekenhuizen is in die sector wel groei te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu