Bankpasje uitlenen brengt risico’s met zich mee. OM eist taakstraf tegen ‘geldezel’

De verdachte denkt dat ene Henk de man is die het heeft gedaan. Zeker weten doet hij dat niet. Wat hij wel zeker weet, is dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan oplichting via Marktplaats. ,,Ik weet van niks.’’

De verdachte is de 49-jarige G.B. uit Groningen. Op zijn bankrekening zijn bedragen gestort door mensen uit heel het land die dachten iets op Marktplaats te hebben gekocht. Ze betaalden wel, bedragen tussen de 50 en 450 euro, maar kregen niets geleverd.

Marktplaatsfraude bestaat zolang de website zelf bestaat. Oplichters worden wel steeds vindingrijker om zelf buiten beeld te blijven. Jongeren blijken graag bereid hun bankpasje voor even uit te lenen in ruil voor een paar euro, niet wetende welke ellende ze zich hiermee op de hals kunnen halen. De politie waarschuwt hier al langer voor (‘wees geen geldezel’).

Oplichters weten mannen als B. te vinden

En als ze geen jongeren bereid vinden, weten oplichters mannen als B. te vinden, mannen die in de budgettering zitten. Dat hij niet zelf advertenties heeft geplaatst, dat gelooft het Openbaar Ministerie wel. Er zijn daarvoor ook geen bewijzen.

In april 2017 - de zaak werd dinsdag aan de rechtbank voorgelegd - werden in een paar dagen tijd 15 advertenties geplaatst waarop 25 mensen afkwamen en in goed vertrouwen geld overmaakten. De rekening waarop de duizenden euro’s belandden stond op naam van B.

Hoe dan, vroegen de rechters.

Ene Henk had voor heel even een bankrekening nodig

B. vertelde dat hij zijn bankpas een keer had uitgeleend aan ene Henk, een kennis van een kennis uit Emmen. Anders zou hij het ook niet weten. Die ene Henk had voor heel even een bankrekening nodig waarop zijn uitkering kon worden gestort. G. had daarop zijn pasje gegeven, met pincode zodat die ene Henk zijn uitkering ook kon opnemen.

Later is zijn pasje gestolen. Jawel, zei hij tegen de rechters, daarvan had hij direct aangifte gedaan bij de politie. Nee, zijn bankrekening werd toen niet per direct geblokkeerd. Ja, dat is misschien wel raar, dat weet hij verder ook niet.

Zonder geldezels geen oplichterij

Net als bij diefstal is de heler in de rechtszaal even schuldig als de steler. Wie zijn bankrekening beschikbaar stelt aan een onbekende, neemt bewust het risico dat je meedoet aan een misdaad, in dit geval niet aan oplichting, maar wel aan witwassen, betoogt de officier van justitie. Zonder geldezels geen oplichterij via Marktplaats.

De officier van justitie: ,,Normaal gesproken had ik met droge ogen hier zes maanden gevangenisstraf voor geëist. ,,Maar ik sta hier met het schaamrood op de kaken. Dit is een stokoude zaak en daar moet ik bij het bepalen van de strafeis rekening mee houden. Ik verzoek de rechtbank een taakstraf van 175 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf op te leggen.’’

De advocaat denkt dat vrijspraak beter is

De advocaat van G. vraagt de rechtbank dit niet te doen. Beter is een vrijspraak. Volgens de raadsman is het oude dossier verre van volledig waardoor G. vrijuit dient te gaan.

Bij een vrijspraak kan ook het betalen van schadevergoedingen achterwege blijven, stelt de advocaat. Van de 25 gedupeerden dienden er 19 een schadeclaim, veelal ter hoogte van het bedrag dat zij overmaakten. Opgeteld gaat het om ruim 3.000 euro. De verdachte: ,,Dat is veel geld, maar ik heb er geen cent aan verdiend.’’

De rechtbank doet op 8 september uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu