Bart Hof wil zijn eigen naam terug

Wie mag de naam Hof gebruiken? De oprichter Bart Hof of de huidige eigenaar van het bedrijf, dat zich inmiddels Red Audio noemt?

Wie mag de naam Hof gebruiken? De oprichter Bart Hof of de huidige eigenaar van het bedrijf, dat zich inmiddels Red Audio noemt?

Die juridisch ingewikkelde kwestie werd voorgelegd aan de rechtbank in Groningen. ,,Verwarringwekkend.'' Met dat woord gaf advocaat Jarl Koning van Trip advocaten namens zijn cliënt Red Audio uit Haren aan waarom hij Bart Hof voor de rechtbank ter verantwoording riep. Bart Hof voert sinds enkele maanden de naam Hof en daar is de baas van Red Audio niet van gediend.

Even een stukje geschiedenis om de zaak te verhelderen. In 1984 richt Bart Hof zijn bedrijf in Haren op: Hof Audio Geluidstechniek, dat zich inzet bij evenementen. In 1997 deponeert Bart Hof officieel de domeinnaam Hof en op websites, in e-mails en in reclame-uitingen wordt de naam Hof Audio, Beeld, Geluid gebruikt.

In november 2013 stapt Bart Hof – na een korte samenwerking met de nieuwe mede-eigenaar Jan Peter van Amerongen – uit het bedrijf. Het botert niet tussen de heren en Bart Hof besluit weg te gaan. De zaak blijft Hof Audio, Licht, Beeld heten en Bart Hof richt zich op zijn eigen praktijk.

De afspraak om richting de klanten bij de naam Hof weg te blijven, wordt door Bart Hof twee jaar lang gerespecteerd, maar hij heeft nu eenmaal te maken met zijn eigen naam. Als in het najaar van vorig jaar duidelijk wordt dat zijn oude bedrijf een radicale naamswijziging ondergaat, plots alleen als Red Audio wordt geafficheerd en de naam Hof helemaal uitwist, ziet hij zijn kans schoon. Bart Hof wil dolgraag zijn eigen naam weer voeren en verandert zijn logo in: Hof Eventsupport & AV. Bovendien bezit hij nog altijd de domeinnaam Hof.nl.

Volgens Red Audio heeft Bart Hof in 2013 echter afstand gedaan van die domeinnaam. Advocaat Douglas Mensink van Micta Advocaten die namens Bart Hof optrad, betwist dat. ,,De vaststellingsovereenkomst waar dat in zou moeten staan, is nooit ondertekend omdat mijn cliënt die domeinnaam niet op wilde geven.''

Het werd gisterochtend een urenlang juridisch steekspel rond auteursrechten, handelsnaamrechten en wel of geen inbreuk op intellectueel eigendom. Op advies van rechter Dijkers werd nog een poging gedaan de boel te sussen: Als Bart Hof nu in allerlei uitingen twee jaar lang zou verwijzen naar Red Audio en ze het allebei goed zouden uitleggen op hun websites? De poging was vergeefs en daarbij: wie betaalt de proceskosten van 15.000 euro?

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu