Bas (12) speelt voor zijn zieke zusje in één dag op alle stationspiano's van Nederland. Bekijk hier zijn reis terug.

Bas met Marieke en Pieter in Enschede. Foto: Liselotte Schüren

Bas Schipper uit Veendam probeerde zaterdag op zestien stationspiano's te spelen. Met zijn vader reisde hij per trein het land door. De 12-jarige jongen haalde geld op voor zijn zusje Laura dat diabetes type 1 heeft. Bekijk hier zijn reis terug.

Volg hier het tweede deel van de reis door Nederland die de 12-jarige Bas zaterdag maakt. Het eerste deel vind je hier.

Utrecht Centraal (aankomst 15:18 uur)

Het gaat goed met Bas! De jongen uit Veendam wordt inmiddels volop herkend. Reizigers roepen naar hem dat hij zo goed bezig is. Iemand steekt hem een briefje van twintig euro toe.

In Utrecht zingt burgemeester Jan van Zanen gezellig met Bas mee.

Arnhem Centraal (aankomst 16:29 uur)

„Het gaat nog steeds hartstikke goed”, zegt Bas in Arnhem. „Mijn stem voelt goed en we liggen mooi op schema.”

Bas probeert vandaag trouwens ook een record te verbreken. Ernesto Dennis uit Hilversum speelde in november van dit jaar in negentien uur en een kwartier op alle zestien stationspiano's van het land. Als Bas geen vertraging oploopt, lukt het hem in achttien uur.

Op naar Nijmegen.

Nijmegen (aankomst 17:17 uur)

Het bankje naast de piano in Nijmegen is al een half uurtje bezet. „Zo bijzonder dat een jongen van twaalf dit doet, daarvoor wilde ik wel even naar Nijmegen komen”, zegt degene die erop zit. „Ik heb alles op internet gevolgd en geweldig om te zien dat bedrag zo snel groeide. Er zouden meer van dit soort mensen moeten zijn op de wereld.”

Onderweg in de trein naar Enschede haalt Bas een mijlpaal: de donaties voor het Diabetes Fonds overschrijden de 25.000 euro! Doneren kan nog, en wel hier .

Enschede (aankomst 19:26 uur)

Op het station in Enschede staan twee dolenthousiaste kinderen. Het zijn de 7-jarige Marieke en haar 9-jarige broer Pieter. De twee willen heel graag met Bas op de foto.

„Oma belde ons en vertelde dat we nu naar het station moesten”, vertelt Marieke, die zelf ook zingt en bovendien viool speelt. „Ik vind het heel goed dat hij dit doet.”

Haar broer Pieter is niet dol op zingen, maar speelt wel cello. „Een heel cool instrument”, zegt hij. Dan, tegen Bas: „Goede reis, ik hoop dat je nog heel veel geld ophaalt.”

Zwolle (aankomst 21:08 uur)

In Zwolle staat er als verrassing voor Bas een heus welkomstcomité. Zijn zusje Laura, voor wie hij het vandaag allemaal doet, wacht hem op, samen met zijn moeder, zijn vrienden, en zijn opa en oma.

Menigeen houdt het niet droog, vertelt verslaggever Liselotte Schüren, die de afgelopen uren met Bas en zijn vader meereisde. Bas zelf blijft cool, zegt ze. „Hij heeft zijn zusje wel even geknuffeld.”

Leeuwarden (aankomst 22:44 uur)

Tientallen mensen staan Bas uit Veendam in Leeuwarden op te wachten. De jonge pianist beloont ze met Yesterday van The Beatles.

Groningen (aankomst 00:09 uur)

Om stipt negen minuten over middernacht komt Bas aan op het station in Groningen. Nog even spelen en het is hem gelukt, in één dag spelen op alle stationspiano's van Nederland.

En dat nog in recordtijd ook! Zestien piano's in achttien uur tijd. Net sneller dan het oude record van negentien uur en vijftien minuten.

Ook in Groningen heeft Bas volop publiek. Hij schotelt de aanwezigen Bohemian Rhapsody voor.

Veendam (aankomst 01:09 uur)

Ondanks dat Bas en zijn vader pas ruimschoots na middernacht in hun woonplaats Veendam arriveren, staat er volop publiek op hen te wachten op het station.

En warempel, er staat speciaal voor de gelegenheid ook een keyboard. Bas stort zich voor de laatste keer deze lange dag op de toetsen.

Nieuws

menu