Basisschool Aquarel Sebaldeburen wordt dislocatie van nieuwe school in Zuidhorn

Basisschool Nautilus komt in de voormalige school Het Anker in Zuidhorn. Foto DvhN

Basisschool De Aquarel in Sebaldeburen wordt een dislocatie van de nieuwe school Nautilus in Zuidhorn. Nautilus wordt de hoofdvestiging.

Schoolbestuur Quadraten is dolblij dat het ministerie toestemming geeft voor deze status en verplaatsing van het zogeheten brin-nummer. Het maakt het mogelijk dat basisschool Nautilus, dat na de zomer voor het eerst open gaat, niet hoeft te voldoen aan de landelijke normen van een nieuw te stichten school: minimaal 200 leerlingen in vijf jaar.

Johan Heddema

,,De school kan nu langzaam groeien’’, zegt Johan Heddema van Quadraten. Basisschool Nautilus is een nieuw concept waarbij leerlingen van verschillende leeftijden door elkaar zitten en zelf inbreng hebben in wat en hoe ze leren.

Samenwerkingsschool

Doordat Nautilus hoofdvestiging wordt, wordt De Aquarel een dislocatie. Dat is volgens Heddema niet nadelig voor de samenwerkingsschool. ,,Ze hebben 31 leerlingen en zouden bij 30 moeten sluiten. Ze zijn kwetsbaar en vechten voor hun voortbestaan. We geven ze twee jaar extra om de 40 leerlingen te halen.’’ Lukt dat niet dan moet de dorpsschool in 2021 alsnog dicht. Er is al een band tussen beide scholen: de directeur van De Aquarel is projectleider bij Nautilus.

Westerkwartier

De oprichting van de nieuwe basisschool in krimpgebied Westerkwartier wekt ook weerstand. ,,Maar met dit onderwijskundig concept voldoen we aan een behoefte’’, zegt Heddema. ,,Het kost scholen kinderen maar het grootste deel van de leerlingen komt van onze eigen stichting.’’

Nautilus begint in augustus met ongeveer dertig leerlingen en drie parttime-leerkrachten.

Nieuws

menu