Basisschoolleerlingen runnen casino en verdienen duizenden euro's (voor het goede doel) +video

Vierhonderd leerlingen van basisschool De Starter in Groningen halen geld op voor kinderen in Burkina Faso. Tijdens een sponsorloop haalden ze al een flink bedrag op. Dinsdag 27 maart veranderde de school voor een paar uur in een heus warenhuis, waar bezoekers van alles en nog wat konden kopen. Aan het einde van de middag overhandigde de school een cheque van 13.000 euro aan Stichting Kaamba Neere.

Kaamba Neere helpt kinderen in het Afrikaanse land Burkina Faso met het vinden en afronden van onderwijs. In de voorbereiding leerden de leerlingen via de stichting over het leven van Afrikaanse kinderen. Directrice Annemarie Beukema vindt het een prachtig project. „Wij kennen iemand bij de stichting, daardoor weten we precies wat er met het geld gebeurt. Het gaat echt direct naar de kinderen.”

De stichting voorziet leerlingen in alles wat ze nodig hebben om naar school te kunnen gaan; van schoolgeld en boeken tot een fiets, legt voorzitter Karen Kort uit.

Tosti’s, pannenkoeken en schmink

De kinderen in Groningen zijn druk in de weer. Borden met tosti’s vliegen van lokaal naar lokaal in restaurant ‘Bu Faso’ van groep 7. Jildau (10) probeert mensen naar binnen te lokken. „Kom naar restaurant Bu Faso. We hebben heerlijke tosti’s en pannenkoeken; appelsap en ander drinken.” In de lokalen is het druk. Flint (10) beheert de kassa in een van de restaurants. „Het zijn gewoon hoofdrekensommetjes”, zegt hij over het werk, „maar het is leuker dan gewoon rekenen.”

Op de benedenverdieping is het aanbod divers. Hessel, Iris, Mink, Twan, Norah, Douwe en Mariël uit groep 8a verkopen snoepzakjes, wafels en cupcakes. Vlak daarnaast staat een schminkstudio. „Pinnen? Ja graag!” zegt Mink (11) terwijl hij voor de grap een houten pinautomaat uit een kast pakt. Ze verkopen snoep omdat ze daarmee veel geld denken op te halen. „Wij willen veel geld en de mensen willen veel snoep, dat kan niet misgaan”, aldus Douwe (12).

Een heleboel geld

Met het bedrag kan de stichting veel meer kinderen ondersteunen. Op dit moment helpt de stichting zo’n 18 kinderen per jaar, maar dat zal door de actie zeker meer worden, zegt Kort. Ze is ontzettend onder de indruk van de inzet van de Groningse leerlingen. „We zijn een aantal keer op de school geweest en we zagen dat het steeds meer ging leven. De kinderen waren heel creatief met het bedenken van de acties.”

De Starter is een openbare basisschool voor Daltononderwijs. Eens in de twee jaar organiseert de school een groot project voor een goed doel. Daarbij komen veel vakken en competenties samen. „De leerlingen werken tijdens het project onder andere aan rekenvaardigheid, wereldculturen en levensbeschouwing”, legt Beukema uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu