Bedreiger Gerard Meesters sterft in Spaanse gevangenis

onderzoek liquidatie Amsterdam ANP

In een Spaanse gevangenis is de Amsterdamse crimineel Dennis Mongen (44) overleden. Dat meldt misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool dinsdagavond.

Mongen zat in Spanje een straf van 11 jaar uit wegens zijn rol bij het beheren van grote wietplantages in de omgeving van Alicante. Hij stierf volgens het Amsterdamse dagblad aan een hartstilstand. In Nederland zou hij betrokken zijn bij liquidaties is de onderwereld.

In 2004 werd Dennis Mongen door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot tien maanden celstraf wegens bedreiging.

Bedreiger van Gerard Meesters

Mongen was een van de mannen die in november 2002 aan de deur stond van de Groninger onderwijzer Gerard Meesters. Een Engelse criminele organisatie, actief in Spanje, was op zoek naar de zus van Meesters. Zij zou drugs hebben gestolen van die organisatie. Van Gerard Meesters wilden ze weten waar zijn zus was.

De Groninger onderwijzer bleef het antwoord schuldig, simpelweg omdat hij het niet wist. Vijf dagen na de bedreiging werd Meesters in zijn woning aan de Uranusstraat in koelen bloede geliquideerd.

Nieuw onderzoek

Behalve Mongen was ook zijn neef Gwenette Martha een van de mannen die Gerard Meesters in zin woning bedreigden. Martha kreeg hiervoor een jaar celstraf. In 2014 werd hij in Amstelveen geliquideerd.

Het Openbaar Ministerie doet al geruime tijd nieuw onderzoek naar de moord op Gerard Meesters. De moordenaar kreeg levenslang, maar de vermoedelijke opdrachtgever, de Engelsman Robert D., is nooit vervolgd. Dennis Mongen speelt in dit onderzoek geen rol.

Lees ook: dossier Gerard Meesters

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu