Bedumer Winterloop haalde al meer dan half miljoen euro op voor kankeronderzoek

Olaf Kessels en Klaes Hoekstra: ,,In tien jaar hebben Bedumers meer dan een half miljoen euro gedoneerd.'' Foto DVHN

Meer dan 118.000 euro haalde Bedum vorig jaar op voor het UMCG Kanker Researchfonds. ,,Per huishouden ongeveer 30 euro’’, zegt Klaes Hoekstra. ,,Ongekend.’’

Het geld wordt ingezameld met de Bedumer Winterloop, een hardloopsponsortocht, maar het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een meerdaags evenement waarbij tal van activiteiten plaats vinden om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Met volleybal- en zwemestafettes, spinningsmarathons, een benefietdiner, verkoop van cakes en koekjes, een haarknipmarathon, veiling en wat dies meer zij. Dit weekend is de tiende keer.

Half miljoen euro ingezameld

,,Deze jubileumeditie willen we vlammen’’, zeggen Klaes Hoekstra en Olaf Kessels van het bestuur. Ze brachten een glossy magazine uit en voegden een wandeltocht toe aan het evenement. Vrijdagavond treedt coverband Melrose op en er zijn lezingen van UMCG-specialist Steven de Jong en longkankerpatiënte Merel Hennink. ,,In tien jaar tijd hebben de Bedumers meer dan een half miljoen euro gedoneerd. Met deze optredens en lezingen willen we wat terug doen.’’

Het evenement begon toen de vrouw van Klaes Hoekstra, Greetje, ongeneeslijk ziek was en hij gefrustreerd raakte dat hij niets kon doen. Hij begon met een sponsorloop die de eerste keer 13.000 euro opbracht. ,,Dat had ik nooit gedacht’’, zegt Hoekstra. Als snel werd het evenement zo groot dat er een bestuur kwam met tal van werkgroepen en dit jaar 175 vrijwilligers. ,,Heel het dorp draagt het evenement. Vanochtend hoorden we dat een meisje met het syndroom van Down koekjes wil bakken en verkopen voor het goede doel. Geweldig toch?’’

Korte lijnen

Juist dat Bedumse, dat kleinschalige en de korte lijntjes maken de sponsoractie tot wat het is, zeggen Hoekstra en Kessels. De eerste drie keer zamelden ze geld in voor het KWF. Hoekstra: ,,Ruim 20 procent daarvan gaat naar overhead. Dat willen we niet.’’ Nu kiezen ze projecten van het UMCG. Het onderzoek en de specialisten worden met naam en bedragen genoemd. Niks geen overhead maar concreet.

Van het ingezamelde bedrag wordt een deel besteed aan particuliere initiatieven. Zo deed een groep zwemmers met kanker een beroep op het potje om een dag naar kuuroord Fontana in Nieuweschans te gaan. Alle Hogelandsters kunnen er een beroep op doen als het maar met kanker te maken heeft.

Benefietdiner ondernemers

Dinsdagavond was het benefietdiner in restaurant De Caenerij met 130 ondernemers. Het bracht meer dan 10.000 euro op. Longarts en DvhN-columnschrijver Sander de Hosson was een van de sprekers.

Bezinning

De Bedumer Winterloop is een feestweek, zeggen Kessels en Hoekstra, maar er ook een moment van bezinning. Zaterdagmiddag houdt Hoekstra een korte toespraak en is er een minuut stilte voor alle mensen die aan kanker zijn overleden of er nog mee ‘struggelen’. Dan volgt het lied You never walk alone . Want dat weten ze in Bedum: het organiseren van een evenement of het vechten tegen van kanker, dat doe je samen.

Nieuws

Meest gelezen

menu