Beeldconsult het nieuwe normaal voor patiënt OZG

Het OZG start maandag weer de reguliere zorg op. Foto: Remko de Waal

Patiënten van de Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda hoeven voortaan minder vaak naar het ziekenhuis voor een consult.

Vanaf maandag gaan de medici van het OZG, daar waar dat kan, aan de slag met het beeldbelsysteem. Met de eerste patiënten zijn vrijdag al afspraken gemaakt voor een bel sessie. De leiding van het ziekenhuis wil daarmee het aantal bewegingen in het ziekenhuis beperken. ,,We focussen ons nu op het voorkomen van besmetting van het coronavirus”, legt Hennie Sanders, voorzitter Raad van Bestuur, de stap uit.

Reguliere zorg weer opgestart in OZG

‘Op afstand, maar toch dichtbij’. Zo luidt het motto waarmee de OZG invulling wil geven aan de 1,5 meter samenleving. Vanaf maandag wordt de reguliere zorg in het ziekenhuis weer opgestart. De verwachting is dat de zes operatiekamers (OK) vanaf 25 mei weer op volle capaciteit draaien. Sinds het uitbreken van het coronavirus zijn er twee OK’s in gebruik. Om de wachtlijst weg te werken overweegt het ziekenhuis om ook op zaterdag open te gaan. De wachtlijsten zijn vooral opgelopen bij de snijdende specialismen. De komende week beschouwt het OZG als een test-week. ,,Daarna bekijken we of en hoeveel we kunnen opschalen”, zegt Sanders.

Naast het beeldbellen is er ook een nieuw, beveiligd digitaal systeem van berichten uitwisselen opgezet tussen de huisartsen en specialisten. Dat moet een snellere uitwisseling van informatie garanderen. Dat systeem wil het OZG ook uitrollen naar verpleeghuizen en wijkverpleging.

Soort van gezondheidstest

Patiënten die zich wel moeten melden in het ziekenhuis krijgen vooraf, telefonisch, een vragenlijst te beantwoorden. Dat is een soort van gezondheidstest om te kunnen bepalen of de patiënt geen corona gerelateerde klachten heeft. ,,We stellen de veiligheid van iedereen voorop”, zegt Bas Wallis de Vries, lid raad van bestuur. ,,Het komt wellicht wat onvriendelijk over, maar we nemen geen enkel risico.”

Vanaf maandag wordt er bij de ingang geen temperatuur meer gemeten. Het dringend advies is wel om vijf minuten voor een afspraak het ziekenhuis binnen te gaan. Er is een gescheiden in- en uitgang bij de hoofdingang. Ook zijn er meer en ruimere wachtruimtes gecreëerd en gaan zogenaamde ‘verkeersregelaars’ aan de slag die de patiënt, indien nodig behulpzaam zijn.

Sanders wil niet kwijt hoeveel omzet tot dusver is misgelopen. ,,Financieel kunnen we vooruit en is alles gedekt.” Het OZG heeft tot dusver 67 Covid patiënten, waarvan 47 binnen - en 20 buiten de regio opgevangen. Sinds 12 mei is er geen coronapatiënt meer in het ziekenhuis opgevangen.

Sanders en Wallis de Vries blikken terug op een hele intensieve en heftige periode, waarin met grote saamhorigheid door de medewerkers een prestatie van formaat is neergezet. ,,Iedereen wil nu niets liever dan er binnen de mogelijkheden weer helemaal zijn voor de patiënten die hebben moeten wachten op zorg”, aldus Sanders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu